Kärlek på öppet hav av Samanta Olofsdotter

Omslagsbild Kärlek på öppet hav av Samanta Olofsdotter

Författare: Samanta Olofsddoter
Förlag: Förlaget Harlequin (2017)
Antal sidor: 254 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Det är år 1849. Hertiginnan Henrietta av Krusenlund reser iväg för att besöka sin barndomsvän och ungdomskärlek grevinnan Florine. Det har gått tio år sedan de sågs, men minnet av Florines hungriga läppar har inte suddats ut. Trotjänarinnan Hulda blir dock kvar på land, vilket innebär att Henrietta behöver någon som kan hjälpa henne på skeppet med de vardagliga bestyren. Till hennes hjälp får hon skeppspojken Petter. Bakom den illasittande och slitna skjortan förstår Henrietta snart att det döljer sig en kvinna: Petra, som vill vara fri och inte fången i könsrollernas hårda bojor. Ute på havets böljande vågor väcks en stark åtrå mellan dem. En förbjuden kärlek börjar spira. Samtidigt finns drömmen om Florine kvar. Vad vill grevinnan egentligen? Var det bara några passionerad år eller finns det en framtid för dem? Henrietta slits mellan sina känslor. Vem ska hon välja?

När Harlequin kungjorde att de skulle börja släppa böcker av svenska författare och att Kärlek på öppet hav, en lesbisk romance, var först ut blev jag riktigt nyfiken. Samanta Olofsdotter är tydligen ett pseudonym för en etablerad svensk författare.

Jag blev lite besviken på Kärlek på öppet hav, måste erkännas. Jag saknas passionen, pirret, känslorna som ska väckas. Boken är för kort för att etablera något djup i karaktärerna eller deras relationer. Triangeldraman är ganska slitna knep för att skapa spänning i romance, men denna klaras av tämligen odramatiskt. Vilket jag uppskattar eftersom jag är lite trött på kärlekstrianglar.

Kärlek på öppet hav innehåller mycket som romance ”ska” innehålla: svåra val, hinder och förstås en äcklig karaktär som står i vägen för den sanna kärleken. Vad jag uppskattar är dock att Olofsdotter har valt att skildra svårigheterna med att leva som lesbisk på 1800-talet, samtidigt som hon ger oss en hoppfull lösning på Henriettas och Petras problem.

Kärlek på öppet hav är kanske inte den bästa romance jag har läst, men den var mysig och slank ned utan att göra ont på något vis.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.