Katten Katt av Lasse Ekholm

katten katt

Författare: Lasse Ekholm
Illustratör: Stina Lövkvist
Förlag: Opal (2008)
Antal sidor: 78 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Martin har önskat sig en hund i födelsedagspresent i flera år nu. Men nu har ännu en födelsedag kommit och ingen valp i sikte. En katt sitter dock på trappen. Kan det vara hans födelsedagspresent? Till en början är Martin inte speciellt förtjust i katter, men den stora röda katten som får namnet Katt visar sig vara ett undantag. Men Katt är egensinnig och ger sig snart av på egna äventyr. Den råkar ut för en del äventyr och faror, som att bli inlåst på Coop och komma i vägen för en katthatare. Samtidigt organiserar Martin och hans klasskamrater sökandet efter den försvunna katten.

Jag har en liten speciell vana vid nätbokhandlarna. Nämligen så att jag gärna vill ha den där gratisfrakten, så jag beställer alltid för minst hundra kronor. Lite knäppt, eller hur? När jag under förra årets bokrea ville beställa Får hundar korvar i himlen? av Sara Galli behövde jag hitta en till bok och Katten Katt fångade min uppmärksamhet.

Det som gjorde att jag föll var möjligheten att bläddra i den och att jag där fick se Stina Lövkvists illustrationer som pryder boken. Dessa är mycket charmiga och passar så väl till historien som förmedlas i Katten Katt. Ögonblicken som hemma hos katthataren fångas perfekt i de svartvita, enkla teckningarna. De höjer bara humorn i sådana scener och förstärker historien.

Annars var jag lite tveksam till om Katten Katt skulle falla mig i smaken. Det är en barnbok skriven på lättläst svenska för barn som har det lite svårare att läsa, vilket inte direkt gör mig till målgruppen. Men det är en charmig och underhållande historia. Jag fångas direkt av Katts olika osannolika äventyr och innan jag vet ordet av är de 78 sidorna slut.

På dessa 78 sidor hinner vi se många sidor av Sverige. Det kan vara den enda invändning jag har mot Katten Katt: det blir i närmast övertydlig att Lasse Ekholm försöker använda boken även i utbildande syfte. Men det kanske inte är något som målgruppen reagerar på. Dessutom finns det sådana undervisande ögonblick som jag tycker är gripande. Till exempel utforskningen av en kattjägares motiv. Det kanske inte är så svart på vitt som det kan tros.

Katten Katt är en lättläst, charmig historia som är mysigt illustrerad. Även vuxna kan läsa den med behållning.

betyg3

Andra som har bloggat om Katten Katt

Bookis

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Katten Katt av Lasse Ekholm

  1. Pingback: Månadsrapport: Februari 2016 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Kaosutmaning 2016 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.