Kaufmanns utvalda av Karl Almén Burman

kaufmanns utvalda

Författare: Karl Almén Burman
Förlag: Hoi förlag (2016)
Antal sidor: 227 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

André är märkt av sitt förflutna. I vuxen ålder börjar han gräva om vad som egentligen hände honom och de andra, där i slutet av 40-talet. Som fjortonåring leder en desperat lögn till att André hamnar på mentalsjukhus. Där hamnar han i händerna på doktor Kaufmann, en man vars vilja att förändra världen leder till nyckfulla och märkliga experiment som lämnar sina spår på offren. André var en av Kaufmanns utvalda.

Efter att det uppdagades vad nazisterna egentligen hade sysslat med i koncentrationslägren och de experiment som gjorts där, tog världen starkt avstånd från detta. I Nürnbergskodexen från 1947 formulerades etiska principer för hur forskning skulle gå till, bland annat rörande informerat samtycket och att minimera risker för försökspersonerna. Vad som följde var ju att den inte helt och hållet efterlevdes. Forskare fortsatte nämligen att utföra experiment på utsatta grupper utan hänsyn till informerat samtycke, särskilt då människor som levde på institution. Det är i denna tidsepok som Kaufmanns utvalda rör sig.

Läsaren kastas ganska in medias res in i Kaufmanns utvalda. André är driven till att försöka förstå doktor Kaufmann, vilket för honom och läsaren tillbaka i tiden och snart finner vi oss vid det ödesdigra ögonblicket. Även om det här är ett bra sätt att börja en bok, så önskar jag i det här fallet att vi hade fått lära känna André under en längre tid. I alla fall jag hade velat veta om André led av de här anfallen under en längre tid.

Överlag skulle jag vilja lära känna karaktärerna bättre i Kaufmanns utvalda. Hela tiden ligger vi nära Andrés tankar och känslor, känner hur sjukhuset snarare gör honom sjukare än något annat, så att de andra karaktärerna blir skuggfigurer. De hade behövt lite mer kött på benen. Särskilt Astrid, som visar sig ha stor betydelse men som jag som läsare aldrig får något grepp om.

Men om det är något som Karl Almén Burman har lyckats fånga i Kaufmanns utvalda så är det stämningen. Sjukhuset är inte en plats där du blir frisk på, snarare sjukare. Kontakten mellan patient och sköterska präglas av rädsla och oförstående, vilket leder till övergrepp och våldsamheter. Lägg till de kusliga experiment som Kaufmann genomför och det blir riktigt spännande.

Kaufmanns utvalda hade nog vunnit på att fyllas ut lite, särskilt i karaktärsskildringarna, men stämningen sitter som en smäck och det blir så spännande att jag har svårt att lägga boken ifrån mig.

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Kaufmanns utvalda av Karl Almén Burman

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2016 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.