Nu återvänder vi till det skönlitterära med Bette Bao Lords debutroman Vårmåne. Boken tar sin början i slutet av artonhundratalet med att titelkaraktärens slavflicka hellre hänger sig själv, än blir bortskänkt som konkubin. Detta markerar startskottet för de förändringar som kommer att ske i Kina. Vårmåne växer upp och åldras i ett Kina i ständig förändring, där gamla idéer möter nya, västinfluerade idéer, där landet tvingas anpassa sig eller riskera att hamna ur fas med resten av världen, ett Kina som tvingas öppna sig ut mot världen.
Det här är en bok som spänner över en lång tid i och med att vi först möter Vårmåne som en liten flicka, sist som en gammal dam. Det är mycket kinesiska historia som behandlas – Boxarupproren, kulturrevolutionen, bland annat – och karaktärerna utvecklas hela tiden under bokens lopp på ett sådant sätt att du knappt kommer känna igen dem när boken väl är slut.
Vårmåne är en historia som utspelar sig över lång tid, men som innehåller ett driv som gör att den aldrig blir tråkig.
Just nu håller jag också på att läsa en av Lords andra böcker:
I likhet med Vårmåne verkar den här utspela sig under en längre tid och huvudpersonerna går från att vara barn till att bli gamla under bokens lopp. Den tar sin början under den japanska ockupationen och fortsätter väl därifrån. Har inte kommit så långt, men jag tror att det är bättre att börja med Vårmåne än Mittens hjärta.
Kina 5x är en serie inlägg med litteratur om eller från Kina i fokus, fem inlägg – fem dagar i rad. Hääääng med!