Kinesiska tänkare i urval av Alf Henriksson och Hwang Tsu-Yü

Urval av: Alf Henrikson och Hwang Tsu-Yü
Illustratör: Birger Lundquist
Förlag: Forum (1987)
Antal sidor: 222 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Pröva lyckan på Bokbörsen.

I Kinesiska tänkare har Alf Henrikson och Hwang Tsu-Yü valt ut texter av tjugo klassiska, kinesiska författare. Det ger läsaren möjlighet att stifta bekantskap med typiskt kinesiskt tankestoft, såsom konfucianismen och taoismen. Dessa två tankeriktningar har sedan forntiden överskuggat det andliga livet i Kina och haft samma praktiska, jordiska syfte: att bringa harmoni i människornas sinne och i samhället. Klyftan mellan konfucianismens nyktra visdom och taoismens dunkla mysticism är djup, men beror på skilda åsikter om medlen och inte nödvändigtvis målen. Birger Lundquist har illustrerat textsamlingen med inspiration från klassiskt kinesiskt måleri.

Kinesiska tänkare köpte jag någon gång när jag fortfarande gick i gymnasiet på Myrorna. När jag plockar ned denna förvånas jag över hur lättläst jag finner den. Visst är taoismen något att bita i; svår att förstå eller greppa, undflyende som rök. Men det är väl också dess syfte. Det går inte att veta vad Tao är och den som tror sig veta har missat poängen någonstans på vägen. I vilket fall som helst är det kul att läsa de olika texterna som har gett upphov till kända citat, och därmed se citaten i sina sammanhang.

Det finns en hel del underfundiga och intressanta texter att ta del av i Kinesiska tänkare, men mest intresserad blir jag av Meng-Tzu. Han tillhörde konfucianismen och var en politisk filosof vars älsklingsidé var att människan var inneboende god. En annan, som hårt angrep konfucianismen, var filosofen Mo-Tzu vars tankegångar kring krig och mord fascinerar mig. Åtskilliga är de sedelärande berättelser som har fått mig att småle.

Jag tycker mycket om Kinesiska tänkare. Den ger en bra grund till de klassiska skolorna inom kinesisk filosofi och lockar till vidare läsning.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.