Klassiska rätter på veganskt vis

Klassiska rätter på veganskt vis av Gustav Johansson

Författare: Gustav Johansson
Förlag: Bonnier Fakta (2020)
Antal sidor: 192 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I Klassiska rätter på veganskt vis presenterar Gustav Johansson veganska alternativ till rätterna du älskar. Här finns recept från hela världen, till exempel köttbullar, pasta pesto, fooled pork, tikka masala, thailändsk curry och bouillabaise. Recepten är klimatberäknade av Klimato, vilket innebär att man kan se hur stort klimatavtryck rätten man lagar har.

Ett av mina mål i år har varit att försöka äta mer vegansk mat. Redan idag äter jag mestadels vegetariskt. Så då passade det tämligen perfekt att Klassiska rätter på veganskt vis dök upp på årets bokrea. Än mer perfekt är väl att det är Gustav Johansson, som gjorde recepten till Vego i världsklass, som ligger bakom denna kokbok.

En titel som Klassiska rätter på veganskt vis associerar åtminstone jag till husmanskost eller klassiska grytor som boeuf bourguignon, coq au vin eller liknande rätter. Den här boken innehåller så mycket mer än det. Lite nyare rätter för oss i Sverige, såsom sushi och enchiladas, varvas med veganska tolkningar av det klassiska franska köket, till exempel.

Recepten blandas med intressanta fakta om miljö och klimat, men också näringshalten i vegansk mat. Det hela är mycket entusiastiskt skrivet, men kan ibland glida över i en lätt predikande ton. Jag har svårt för när veganism/vegetarism blir ett slags moraliskt ställningstagande, där de som inte enbart äter växtbaserat begår ett grovt etiskt övertramp. Vi behöver tänka mer på vad vi stoppar i oss, utifrån perspektiv på både miljö och djurhållning. Men du blir inte per automatik en moraliskt överlägsen människa för att du i huvudsak äter vegansk mat.

Redan har jag hunnit testa några recept ur Klassiska rätter på veganskt vis. Resultatet är lite femtio/femtio. Den veganska versionen av enchiladas som presenteras här var så söt att jag i närmast storknade, medan cacio e pepe var hur gott som helst. Sloppy joe var också riktigt gott.

Klassiska rätter på veganskt vis bjuder dock på fin inspiration kring hur mat kan göras vegansk och innehåller en del spännande recept.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.