Kom, min älskade av Pearl S. Buck

kom, min älskade

Författare: Pearl S. Buck
Originaltitel: Come, My Beloved
Översättare: Lisbeth Renner och Louis Renner
Förlag: Albert Bonniers förlag (1956)
Antal sidor: 274 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Tycks ha gått ur tryck både på svenska och på engelska.

Kom, min älskade är en berättelse om fyra generationer av amerikaner och deras relation till Indien. Det hela börjar med att miljonären David MacArd den äldre reser till Indien efter sin älskade hustrus död. Han berörs av fattigdomen där och är helt övertygad att livet i Indien skulle bli bättre genom att anta kristna värden. Till minne av hustrun bygger han en missionärsskola, som kommer att påverka både sonens och sonsonens liv i oväntade riktningar.

Eftersom Kom, min älskade utspelar sig, som sagt, under fyra generationer i samma familj, så förändras även attityden till Indien. Den första generationen har definitivt en kolonial inställning till landet: Indien har inte förutsättningar för självständighet och behöver bli mer som väst för att nå framgångar. Tråden med att självständighet skulle vara något Indien måste förtjäna fortsätter genom generationer tills tanken dör ut.

Kom, min älskade delas in i fyra olika delar för varje generation. Buck låter gärna vissa detaljer upprepa sig själv över de olika generationerna. En sådan detalj är konfrontationen och frigörelsen från fadern, att de alla har olika idéer om vad som är bäst för Indien. Detta leder till slutskedet när de lever i en indisk by som en del av samhället. Men när kraven på acceptans blir mer personliga visar det sig svårare att leva upp till idealen.

Buck har ett sätt att brottas med frågor om tolerans, acceptans och jämlikhet som gör att många av hennes böcker är aktuella än idag, även om de självfallet är märkta av sin tid. De väcker mycket tankar och gör att jag funderar ett extra varv. Kom, min älskade kommer på så sätt leva kvar i mina tankar ett bra tag till.

Jag har ju bara läst en av hennes böcker tidigare (Pion), men det har ändå gjort att jag klassat henne som en trevlig författare med ett lika trevligt språk, som dock inte riktigt griper tag i mig. Men i och med Kom, min älskade får jag nog revidera min uppfattning lite. Den här boken grep nämligen häftigt tag i mig och gjorde att jag bitvis sträckläste. Jag blev engagera i de olika delarna av berättelsen och kanske, en aning, förälskad i Indien.

Kom, min älskade är en berättelse om ett Indien i förändring som verkligen sög tag i mig.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.