Komma ut: Berättelser från garderoben

komma ut

Betyg:☆☆☆
Redaktör: Anders Öhrman
Förlag: Natur och kultur (2009)
Antal sidor: 240 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

Den första gången (av många gånger senare och nu) som jag kom ut var när jag fortfarande var bara barnet. Jag hade samlat en grupp människor som var viktiga för mig och vid elva års ålder sa jag det jag alltid hade vetat, men som jag nu hade ett namn på: att jag var bisexuell. Reaktionen var överväldigande positiv, även om det var en person som sökte upp mig och undrade om jag ”hade försökt att inte vara bisexuell.”

Det är berättelser såsom min vilka kring Komma ut kretsar. Det känns som om syftet är lite att styrka den som inte har kommit ut, att döma av baksidetexten, genom att ge en bild av hur det kan vara att berätta att en är HBT, hur olika människor har gjort och hur deras närstående har reagerat.

Jag kan känna att jag önskar att Komma ut skulle vara lite bredare än vad den är. Redaktören Anders Öhrman har utgått ifrån sin bekantskapskrets och sedan gjort ett snöbollsurval. Därför känns det som om personerna är i ungefär samma ålder. Därtill kändes det under läsningen som ett stort fokus kom att läggas på de som kom ut i vuxen ålder.

En del av berättelserna är glädjande och inger troligtvis hopp för den som ännu inte tagit klivet ut ur garderoben. Andra är humoristiska och bjuder till skratt. Men det finns även de som är sorgligare, som Josef vars föräldrar skjutsade honom till akuten när han kom ut; Robert som blev utslängd hemifrån efter att ha berättat eller Cecilia, som sökte sig till olika religiösa föreningar i ett försök att bota sin homosexualitet. Komma ut visar på att även om att samhället kanske har blivit öppnare, så kan det fortfarande gå riktigt snett.

En intressant bit i Komma ut, som jag inte kan bestämma mig för om jag gillar eller inte, är att det inte enbart är HBT-personer som har blivit intervjuade. En intervju sker till exempel med en kille vars kompis kommer ut som bög och han har en mindre kris över det. Då kan jag tycka att krutet hade varit vettigare att lägga på mer berättelser från föräldrar, som kan ge ett hum om vart föräldrar som kämpar med det hela kan vända sig för att få stöd utanför hemmet.

Komma ut är en intressant bok som förhoppningsvis kan bidra till att vidga människors sinnen, men även ge hopp och styrka till dem som ännu står och vacklar i dörröppningen till garderoben.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.