Betyg: ☆☆☆
Författare: Karin Boye
Förlag: Albert Bonniers förlag (1967)
Antal sidor: I pocket är Kris 214 sidor. Min samlingsvolym är på 346 sidor.
Recensionsexemplar: Nej.
Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
Sedan jag för första gången läste Karin Boyes dikter, har mitt hjärta klappat lite extra för denna svenska författare. Hennes särskilda känsla för språket har gjort henne till en av mina favoritpoeter. Länge har jag tänkt att jag ska läsa något av henne på prosa, men det har inte blivit av förrän nu.
I Kris får vi möta Malin Forst, en ung flicka med mycket stark religiositet och som hyser ett starkt brinnande flit för sina studier. Under sitt sista år blir hon medveten om att hon har känslor för klasskamraten Siv. Något som tvingar henne att konfrontera de fasta värden och ideal som råder i samhället, för att på så sätt kunna nå fram till sin egen sanning.
Kris kan vara en av de knepigaste böckerna jag har läst. Boken inleds först med en bild av Malin Forst som en religiös, grubblande flicka, bara för att tvärt övergå i en diskussion mellan en medicinare, teolog och humanist om neurosens natur. Det är en bok som tar sin lilla tid att hitta nyckeln till hur alla delar hänger ihop, men när det väl faller på plats fungerar det väl. När denna nyckel är funnen blir boken förvånansvärt lättläst och jag slukar den snabbare än jag hade väntat mig.
Malins tro är en oerhört viktig del av henne. Men känslorna för Siv tvingar henne att konfrontera sin tro, att ifrågasätta det hon trodde sig ha förstått sedan tidigare och brottas med tankar om att hon nu är evigt fördömd. Det är kaotiskt och hennes förtvivlan och hysteri känns genom raderna på boken och griper tag i mig. Frustrationen över gråten som kommer objuden, som är ett språk ingen annan tycks förstå, drabbade mig kanske i synnerhet.
Det finns en känsla av ensamhet i Kris. Av att känna sig vilsen och dömd, och inte veta var hon ska ta vägen. Alla vänliga händer som sträcks ut skyggar Malin undan ifrån, därför att de vet inte vem hon är och om de visste skulle de inte vara med så frikostiga med sin hjälp. Känslan om att vara ensam och isolerad i de känslor hon hyser för Siv är något som verkligen kryper in under huden på mig som läsare.
Kris är en stark berättelse om att få sin värld omkullkastad av något omgivningen anser vara fel, att våndas över detta, men även att komma ut på sidan som en annan människa. Kanske rentutav en bättre människa.
Spännande att läsa om dina tankar om Boye. Själv ska jag snart sätta tänderna i Kallocain – tanterna i bibblans bokcirkel ville läsa klassiker så då valde vi den:) ska bli intressant läsning!
Kallocain är intressant 🙂 Jag kommer att recensera den i nästa vecka.
Pingback: Klassiska kvinnor » C.R.M. Nilsson
Pingback: Dikter av Karin Boye » C.R.M. Nilsson
Pingback: Månadsrapport: Juni 2014 » C.R.M. Nilsson