Kronprinsen som försvann

Kronprinsen som försvann

Skapare: Tord Danielsson
Skådespelare: Xavier Canca-Englund, Kerstin Linden, Maria Lundqvist
Produktionsår: 2022
Antal avsnitt: 24
Längd: 312 minuter

I ett litet land långt, långt borta har ätten Gyllencrona länge regerat. Den senaste kungen har utarmat folket med sina skatter och många krig. Men nu är han död. Hans änka vill ge tillbaka till folket, ta ur skattkammaren och ge alla en julkassa. Något som bemöts av jubel av folket, men mutter inifrån slottet. Snart därefter rövas drottningen bort. Hennes son, den unge kronprinsen, anklagas för att ligga bakom försvinnandet. Han tvingas fly ut i staden. Där möter han snart flickan Hilda, som blir hans vän och förtrogna. Tillsammans måste de lista ut vem som ligger bakom drottningens försvinnande.

Kronprinsen som försvann var 2022 års upplaga av SVT:s julkalender. Även om den inte var särskilt julig. Även med inslag som julkassa, var det inte förrän i sista avsnittet som den tycktes komma ihåg att det var en julkalender. Men trots detta så tycker jag att det är en av de bättre kalendrarna som har släppts på senare år.

Anledningen till detta är att Kronprinsen som försvann är olidligt spännande. Vem är det som ligger bakom drottningens försvinnande? Det är många turer och vändningar, så att man som tittar nästan blir andlös. Ibland har jag medvetet sparat avsnitt för att kunna få njuta av flera stycken på raken.

Skådespelarmässigt bjuder Kronprinsen som försvann på en del fina prestationer. Xavier Canca-Englund gör sig bra som den unge Carl Vilhelm Gyllencrona, som finner sig i en värld helt främmande mot hans egen. Likaså är Kerstin Linden bra som den aviga Hilda. Maria Lundqvist charmar som farmor Nanni och Alva Bratt gör ett mycket övertygande porträtt av den bortskämda, blåblodiga hertiginnan Augustina. Visst fattar många av karaktärerna så dumma val att man bara vill ruska om dem, men överlag är de intressanta och lätta att engagera sig i.

Överlag är Kronprinsen som försvann en snygg produktion som bjuder på en del spänning medan man räknar ned till julafton.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.