Kvinnan i svart av Susan Hill

kvinnan i svart

Författare: Susan Hill
Originaltitel: The Woman in Black
Översättare: Ola Klingberg
Förlag: Modernista (2013)
Antal sidor: 140 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Arthur Kipps har blivit till åren, men är fortfarande hemsökt av de händelser som skedde när han som ung advokat sändes till Eel Marsh House för att gå på den nyligen avlidna fru Alice Drablows begravning och reda ut hennes affärer. Vad han väntar sig är rena formaliteter, men fastnar i en virvel av mardrömshändelser. Vid huset hörs ljud av häst och vagn och senare ett barns skrik i dimman, i riktning från träsket. I den gamla barnkammaren gungar en tom gungstol. Men mest skrämmande, och kanske även tragiska, är den mystiska kvinnan i svart.

Under en period kändes det som om varenda bloggare läste och hyllade Kvinnan i svart. Det skulle vara bland det mest skrämmande som någonsin hade skrivits. Eftersom jag inte är speciellt lättskrämd var jag lite lagom kaxig när jag började läsa den och mycket riktigt blev jag inte skrämd. Åtminstone inte till en början.

Sedan kommer det krypande. In under huden, tränger in genom försvaren, och snart ligger jag och hackar tänder. Kvinnan i svart borde inte skrämma mig, men det gör den. Det gör den verkligen. Det kommer, som sagt, krypande och innan du vet ordet av så hoppar du högt för minsta lilla ljud och pulsen rusar.

Saken är den att det inte borde vara så. Kvinnan i svart är nämligen ganska förutsägbar. Den innehåller alla element som en klassisk spökhistoria ska göra. Det gamla huset med tillhörande kyrkogård. Ett eko av en gruvlig händelse. Föremål som på mystiskt vis rör sig. En mystisk figur som visar sig för huvudpersonen om och om igen. I en mindre skicklig pennas händer skulle detta kunna bli klyschigt och kanske till och med fånigt, men Susan Hill är så skicklig att hon kan skrämma ihjäl läsaren även med förutsägbara element.

Kvinnan i svart känns verkligen som en gammal gotisk skräckroman. Atmosfären finns där; boken praktiskt taget utstrålar den. Miljöbeskrivningarna är på pricken så att det känns som om jag verkligen är där. Men även om jag älskar det gotiska, så är det också något som stör mig med det. Kvinnan i svart känns som om den utspelar sig under den viktorianska eran och känns det verkligen fel att höra bilar omnämnas i den kontexten.

Kvinnan i svart är en klassisk spökhistoria vars gotiska stil och atmosfär kryper in under läsarens hud. En av de bästa skräckberättelser jag läst på senare år.

betyg4

Andra som har bloggat om Kvinnan i svart

Bokfrossa; BokhyllanBokhyllan i Pepparkakshuset; Bokmoster; boktok73Boktokig; FeelgoodbiblioteketFridas bokhyllaLitteraturkvalster & småtankar; Maddes bokblogg; med näsan i en bokMest Lenas godsaker; Pocketblogg; romeoandjulietSkrivande; Skuggornas bibliotekUnderbara böcker; Vargnatts bokhylla; Zellys bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Kvinnan i svart av Susan Hill

 1. Bam skriver:

  Nope. Nope. Nope.
  Jag vet inte varför jag bara MÅSTE läsa recensioner av skräck-böcker och liknande när jag vet att jag aldrig kommer att läsa en enda av dem. Blir helt enkelt för rädd och jag kan inte ens gilla det.

 2. Monika skriver:

  Jag har redan satt upp denna på läslistan för november, då ska jag ha skräcktema 🙂

 3. Boklysten skriver:

  Den är jag jättesugen på att läsa, trots att jag egentligen inte gillar skräckböcker.

 4. Vargnatts bokhylla skriver:

  Jag gillade den väldigt mycket :). Även sett filmen men blev ganska besviken på den.

 5. Lena skriver:

  Jag tyckte att den här var riktigt okej!

 6. Pingback: Månadsrapport: Juli 2015 - C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Topp tio böcker om du är sugen på spöken - C.R.M. Nilsson

 8. Birgitta Edstrand skriver:

  Aldrig lyssnat på en sådan suggestiv och fängslande skräckbok som den här berättelsen. Men så var det också en magnifik uppläsare Sveriges Radio som kunde få det att krypa utmed ryggen av skräck. Synd att man inte kan köpa den här upplösningen som privatperson!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.