Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson

Författare: Moa Martinson
Förlag: Modernista (2019)
Antal sidor: 191 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Mor Sofi badar varje fredag, något som får omgivningen att skvallra och sprida rykten. Åratal senare föds Sally och Ellen, ättlingar i tredje led till mor Sofi, som båda växer upp i Norrköpings arbetarkvarter. De träffar dock inte varandra förrän i vuxen ålder. Båda har det svårt på olika vis, men finner varandra i vardagens kamp mot fattigdom och förnedring. Ellen är gift med en spritglad rallare och kämpar för att skaffa mat till barnen. Den vackra och uppkäftiga Sally är traktens utskämda bolsjevik. Hon gör något som i byfolket ögon är värre än att ligga med karlar: hon uppviglar dem. Man gör det man inte kan låta bli, menar hon, och ser med sorg sina äldsta barn försvinna ut i världen.

Det händer att jag går förbi Moa Martinsons staty när jag promenerar i Norrköping. Länge har jag varit nyfiken på hennes författarskap, så då passade det mig ypperligt att hennes debutroman Kvinnor och äppelträd var med på årets bokrea.

I huvudsak är Kvinnor och äppelträd en berättelse om kvinnlig vänskap. Både Sally och Ellen befinner sig i utsatta situationer med män som gärna spelar bort familjens pengar på sprit och hasardspel. Skulden läggs helt på kvinnorna, för att männen inte kan bete sig, och att barnaskaran växer. De kämpar för att det ska stå mat på bordet åt barnen, men mottar hån och förakt för sin situation. Det är vänskapen dem emellan hoppet tänds. De kan stötta varandra och hjälpas åt. Genom sin vänskap kan de gå emot strömmen och försöka ta sig ur sin svåra situation.

Martinsons språk är rakt och direkt, vilket bidrar till det ohämmade och ärliga vis som Kvinnor och äppelträd skildrar arbetarkvinnan. Det är på många sätt en sammansvetsning av flera livsöden, med olika grader av sorg och kamp i vardagen. Vi följer Ellen och Sally från ungdom till sen medelålder och vad som händer dem däremellan. Personerna de möter. Resultatet blir tämligen spretigt.

Ändå tycker jag att Kvinnor och äppelträd är klart värd att läsa.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Kvinnor och äppelträd av Moa Martinson

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.