L som i list

L – List. En ovanligt smart bokkaraktär.
Den här karaktären bara måste vara släkt med Einstein. Hur annars kan h*n vara så smart?

När det kommer till listiga karaktärer, så måste ju Loke vara urbilden för smarta bokkaraktärer. Även om det mest vänds till illvillighet. Nu var jag inte så galet förtjust i The Gospel of Loki, som jag hade räknat att älska, men om du vill läsa de nordiska myterna ur tricksterns synvinkel så kan det vara värt att läsa Joanne Harris bok. Jag var ju betydligt mer förtjust i Neil Gaimans tolkning av de nordiska myterna i Norse Mythology, där Loke också har en framträdande roll.

En lite modernare fruktansvärt smart karaktär är Kaz Brekker. I Högt spel av Leigh Bardugo får han möjligheten att genomföra en kupp som kan göra honom rikare bortom sina vildaste föreställningar. Till sin hjälp har han ett omaka gäng: en förlupen rikemansson, en prickskytt med spelproblem, en grisha som hamnat på villovägar, en hämndlysten straffånge och en beryktad spion. Denna udda skara människor är kanske de enda som kan rädda världen från förödelse, såtillvida de inte tar livet av varandra först.

Jag insåg just att det har gått väldigt sedan den första delen publicerades. (För att vara i bokvärlden.) Jag får nog ta och köpa andra och sista delen på engelska, därför att jag måste ju få veta hur det ska gå för Kaz och gänget.

Om jag ville skulle jag kunna fortsätta det här inlägget i all evighet. Jag skulle kunna hålla en lång monolog om Sherlock Holmes eller skriva om underbarnet Artemis Fowl, men jag tror att jag nöjer mig så här. Jag vill ju inte att ni ska tröttna på mig.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på L som i list

  1. Monika skriver:

    Artemis Fowl ja, den serien borde jag ju börja läsa snart 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.