Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt

låt vargarna komma

Betyg: ☆☆☆☆☆
Författare: Carol Rifka Brunt
Originaltitel: Tell the Wolves I’m Home
Översättare: Christina Stalby
Förlag: X Publishing (2013)
Antal sidor: 218 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band| Adlibris, Bokus, CDON

Låt vargarna komma var en bok som jag nästan missade. På något sätt fick jag för mig att den handlade om något helt annat, så den gick mig helt förbi tills jag läste några recensioner och tänkte att ja, det här skulle nog passa mig. Nu när jag har läst den, är jag så oerhört glad att jag kastade ett andra ögonkast på den. Det här är en bok som en inte bör missa.

I centrum för berättelsen står fjortonåriga June, en lite udda tjej. Den enda som tycks förstå henne är hennes morbror Finn. När han dör i aids efterlämnar han sig ett stort hålrum i Junes liv. På begravningen dyker en mystisk man upp, som mamman kallar för Finns ”specielle vän”. När mannen tar kontakt med henne växer en oväntad vänskap fram mellan dem och oanade hemligheter kommer till ytan.

Jag hade mycket höga förväntningar på Låt vargarna komma, men jag kunde nog aldrig ha föreställt mig June. June, som vill leva i medeltiden och vandrar i skogen med enbart sina fantasier som sällskap. Som är både lätt och svår att tycka om och förstå sig på. Som känns som en verklig fjortonåring som verkligen är övertygad om att världen är centrerad kring henne.

I Låt vargarna komma är det relationerna som lyser starkast: syskonrelationer, men särskilt Junes och Tobys vänskap. Mellan dem hänger Finns spöke och han är närvarande varje stund de är tillsammans. Deras gemensamma sorg och den tröst som de får från varandra är väldigt fint skildrad. Men det är också ett nyanserat porträtt av sorg, där de även får chans att le och skratta åt de bra stunderna de hade med Finn. Carol Rifka Brunt ryggar heller inte tillbaka för att skildra svartsjukan som kan uppstå när du inser att du inte ensam hade en relation med den avlidne personen: att en annan person ägde en annan del av denna person.

De trassliga syskonrelationerna löper parallellt med varandra: Finns och mammans, Gretas och Junes. Båda bottnar i en rädsla för att bli övergiven av sitt syskon, vilket leder till att mindre smickrande sidor hos personligheten utvecklas. Men att syskonrelationen verkligen får ta plats i Låt vargarna komma är något jag tycker om, då det känns som en relation som ofta försummas.

Låt vargarna komma är en fin skildring av sorg och vänskap, som riktigt spelade på mina hjärtesträngar.

Andra som har bloggat om Låt vargarna komma

Boktanken; Boktycke; Booksessedenligt O; MsHisingen; Nilmas bokhyllaoch dagarna går; romeoandjulietSannas bokhylla

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

15 svar på Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt

 1. Therése skriver:

  Den är så fin den här boken. Och håller med om June, underbar karaktär. Relationerna är de som verkligen gör boken, de är snåriga men ändå så varma!

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Ja, utan relationerna hade det nog inte funnits mycket till bok. Särskilt Tobys och Junes upplevde jag som väldigt fin. Jag grät något fruktansvärt till den där scenen på djurparken.

 2. Lottens Bokblogg skriver:

  Nu kollade jag bara betyget och det verkar ju lovande. Den står redan på min läslista…

 3. Mia skriver:

  Åh denna… Så obehaglig innanför huden ensam. Jag trodde inte June skulle bli bra, jag trodde det aldrig skulle kännas ok för henne igen… Sorglig och vacker!

 4. En av de absolut bästa jag läste förra året!

 5. Pingback: Tio omslagstrender jag gillar/ogillar » C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Månadsrapport: Juni 2014 » C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt | Lottens Bokblogg

 8. Pingback: Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt | Bokdamen - läser och lyssnar

 9. Pingback: Tio debutanter vars andra bok jag vill läsa - C.R.M. Nilsson

 10. Pingback: Eli läser och skriver | Låt vargarna komma

 11. Pingback: B som i besvikelse - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.