Lingerie av Anna Folli

Lingerie

Betyg: ☆☆☆
Författare: Anna Folli
Originaltitel: Lingerie
Översättare: Catherine Howard
Förlag: White Star Publishers (2010)
Antal sidor: 256 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Underkläder har alltid haft en viktig roll i modet. Det har varit ett uttryck för smak, elegans, provokation och sexualpolitik. Denna färgglada volym presenterar damunderklädernas historia med hjälpt av vintagegravyrer och reklamblad såväl som bilder på av de vackraste skådespelarna och modellerna, från Marilyn Monroe till Angelina Jolie. Lingerie kulminerar i ett specialkapitel om Victoria’s Secrets och spårar på så sätt historien från korsetter och gördlar till mer frigörande underkläder.

Tror du mig om jag säger att det är intressant att läsa om underkläders historia? Det är det faktiskt! I Lingerie behandlas hur kvinnors underkläder har förändrats genom historien. Lite särskilt intressant är det att läsa om korsetter, som faktiskt kunde orsaka dödsfall på grund av brutna revbenen. Fruktansvärt makabert att kvinnor dog och fortfarande dör (kanske inte just på grund av korsetter, men annat) därför att de försöker uppnå samhällets ideal av kvinnokroppen. Just hur detta ideal förändras över tid är också intressant, särskilt som om det tycks som om det genomgående handlar om att kvinnor måste pressa in sig i en form som kräver tidskrävande korrigering av kroppen för att uppfylla idealet.

Lingerie är rikt illustrerat med mer eller mindre konstnärliga teckningar eller fotografier av underkläder. Det är när det kommer till bilderna som jag börjar få de problem som jag alltid får med modeskildringar. Modevärlden i sig har en historia av problematiska attityder till etnicitet och ofta är böcker om modehistoria helt okritiska. Likaså Lingerie. En reklambild från artonhundratalet är en skapligt grov rasistisk karikatyr av kinesiska kvinnor som arbetar i ett tvätteri och vid en annan bild använder de ordet ”mammi” helt okritiskt, som är namnet på en sorts stereotyp roll som var den enda roll som svarta kvinnliga skådespelare erbjöds i filmens tidigare historia.

När Lingerie väl närmar sig nutid skiftar tonen i texten. Från att ha handlat delvis om material och historik, så går det över mer till att betona det sexiga med underkläder. Det vill säga att syftet är att det ska vara sexigt, och inget annat. Alla bilder på skådespelare och modeller åtföljs med beskrivningar av hur sexiga de är på ett sätt som fungerar objektifierande. Även om du läser den här boken för kittlande upplevelser, så betvivlar jag att det är nödvändigt att skriva ut att något ska vara sexigt. Det märker väl en person själv?

Lingerie är en bitvis intressant skildring av underklädernas historia, men rasism och sexism förtar definitivt nöjet.

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Lingerie av Anna Folli

  1. Pingback: Kaosutmaningen 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.