Författare: Belinda Bauer Originaltitel: The Facts of Life and Death Översättare: Leif Janzon Förlag: Modernista (2014) Antal sidor: 350 sidor Recensionsexemplar: Nej. Exempel på var den kan köpas i olika format Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON Pocket | Adlibris, Bokus, CDON
Ruby Trick är tio år och definitivt pappas flicka. Hon avgudar honom och vill göra allt med honom. Men skilsmässa hotar. Ruby vill desperat få honom att stanna kvar. Samtidigt leker någon en sjuk lek med ortens unga kvinnor: ensamma, nakna, tvingas de ringa hem till sina mammor för att säga farväl. Snart omvandlas leken till mord. Att hjälpa sin pappa hitta mördaren kan bli Rubys sätt att hålla honom kvar, men hon måste se upp så att mördaren inte får syn på henne först.
Livets och dödens villkor blir den tredje boken jag läser av Belinda Bauer, men det är hennes femte bok. Innan jag gav mig på denna så stod det femtio-femtio till de böcker som jag hade läst: en som jag älskade och en som innehöll mycket av det jag inte tycker om med deckargenren. Den här ligger någonstans mellan dessa två. Inte lika bra som hennes debut, men betydligt bättre än Skuggsida.
Naturen blir i närmast som en egen karaktär i Livets och dödens villkor. Ruby Trick och hennes familj lever fångade mellan skogen och havet, två entiteter som inte vill ha människorna där. Bauer har en särskild förmåga att väcka liv i landskapet kring människorna, få oss att förstå hur de präglar dem. Den eländiga skildringen av kustorten Limeburn gör det klart hur människorna som lever där har blivit som de har blivit.
En annan sak som Bauer är bra på att skriva är barn. I Livets och dödens villkor återvänder hon till att skriva större delen ur barnets perspektiv. Ruby Trick avgudar verkligen sin far och tar ständigt hans parti mot mamman, men vi som läsare kan snabbt sluta oss till att han är långt ifrån en trevlig karl. Snarare är han en vandrande reklampelare för misogyni. De giftiga tankar och attityder han hyser smittar av sig på Ruby till den grad att blotta tanken på att bli kvinna ger henne panik, men också får skolan att reagera. Den här boken väcker riktigt starka obehagskänslor.
Intrigen i Livets och dödens villkor är dock skapligt förutsägbar. Vem mördaren är listar jag ut tidigt i boken och väntar bara på att det ska uppdagas för de övriga karaktärerna. Upplösningen flörtar lite med skräckgenren och känns väl lite sisådär. Men det här känns i alla fall som ett lyft jämfört med Skuggsida.
Livets och dödens villkor är en mörk, atmosfärisk bok som väcker riktigt starka obehagskänslor. Jag är nog inte färdig med Belinda Bauer, trots allt.
Andra bokbloggare om Livets och dödens villkor
Mest Lenas godsaker; och dagarna går; hyllan; Bokfrossa; Bokraden; Zellys bokhylla; boktok73; Books on my mind; Beas bokhylla; Bibliotekskatten
Den här ska jag läsa så småningom, den väntar lite otåligt i hyllan 🙂
Jag hoppas lite att Skuggsida ska vara henne absolut sämsta bok, den var inte bra. Nästa del i serien var mycket bättre.
Vet inte riktigt om jag ska våga mig på nästa del i serien eftersom Skuggsida var så pass dålig, men vi får se.
Pingback: Månadsrapport: Maj 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson