Lord John och kärlekens ljuva plåga av Diana Gabaldon

lord john och kärlekens ljuva plåga

Författare: Diana Gabaldon
Originaltitel: Lord John and the Private Matter
Översättare: Sven-Erik Täckmark och Lars Krumlinde
Serie: Lord John Grey, #1
Förlag: Bra Böcker (2004)
Antal sidor: 316 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format (på engelska)
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Det är år 1757 när lord John Grey snubblar ut från Londons Beefsteak Club. Han har just bevittnat något väldigt chockerande som hotar hans kusins stundande bröllop. På något sätt måste han undvika den skandal som skulle kunna förstöra hans familj, men ansträngningarna avbryts av något än mer akut. En medsoldat hittas mördad och han misstänks ha varit en förrädare. Kronan utser lord John till att utreda det brutala mordet. Men han finner sig snart insnärjd i ett nät av förräderi och svek som hotar allt han håller kärt.

Det är knappast någon av er som läser denna blogg som har missat hur jag föll snabbt och hårt för Diana Gabaldons Outlander-serie förra året. En av mina favoritkaraktärer i den, lord John, har fått sin egen serie där Lord John och kärlekens ljuva plåga är den första boken.

Eftersom Lord John och kärlekens ljuva plåga är så mycket kortare än mastodontböckerna i den andra serien, blir historien mer kompakt och koncentrerad. Det är en intressant, klassisk deckarhistoria där vi får följa John medan han söker svar på de två olika gåtorna. De för honom genom Londons överklass till de undre nivåerna, och ger prov på Gabaldons sedvanliga detaljrikedom vad det gäller historisk korrekthet.

Men det är John själv som gör att jag sträckläser Lord John och kärlekens ljuva plåga. Han har ett underbart, torrt sinne för humor och ett öga för detaljer som gör det uppenbart varför Gabaldon har valt att sätta honom i huvudrollen för en deckare, som får mig att tänka lite på Sherlock Holmes. Inte för att de har så mycket gemensamt, annat än tonen och att det ibland handlar om Kronans bästa. Men det finns även vissa av den tidiga deckargenrens svagheter, som också är en av Gabaldons svagheter: en uppenbar förtjusning i lite väl tillrättalagda sammanträffanden, och så även i Lord John och kärlekens ljuva plåga. Oftast stör det inte, men ibland kan det bli lite svårt att svälja hur allt, verkligen allt, hör samman.

Lord John och kärlekens ljuva plåga är en tätt väven deckarhistoria som verkligen ger mersmak efter lord Johns andra äventyr.

betyg4

Andra böcker i serien

Lord John och kärlekens ljuva plåga

Lord John och svärdets brödraskap

The Scottish Prisoner

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Lord John och kärlekens ljuva plåga av Diana Gabaldon

 1. Lena skriver:

  Låter spännande.

 2. Pingback: Månadsrapport: Juli 2015 - C.R.M. Nilsson

 3. Pingback: Svärdets brödraskap av Diana Gabaldon - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

 4. Boban Björnram skriver:

  Hejsan

  Säljer du boken?

  Mvh
  Boban Björnram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.