Författare: H. P. Lovecraft, Robert E. Howard, Clark Ashton Smith och Robert Bloch Förlag: Flame Tree Publishing (2017) Antal sidor: 479 sidor Recensionsexemplar: Nej. Exempel på var den kan köpas i olika format Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Lovecraft Short Stories består av 33 noveller. Majoriteten är skrivna av H. P. Lovecraft, men en del är skrivna av hans samtida beundrare som samarbetade med honom och byggde ut hans universum. Personligen kan jag tycka att det är lite märkligt att ta med dessa noveller, då Lovecraft var så pass produktiv att det hade mycket gott och väl fungerat att bara ha med hans noveller.
Novellerna av Lovecraft spänner från början av hans författarskap till slutet. Inledningsvis blir jag lite besviken på Lovecraft Short Stories i och med hans tidigare alster, som inte är lika bra som de som kommer senare. Han gör sig heller inte till sin fulla rätt när han skriver noveller på ett fåtal sidor, utan behöver komma upp i ett visst sidantal för att bygga upp stämningen. Ändock är jag lika fascinerad av den mörka, hemlighetsfulla värld som han bygger upp.
Då Lovecraft Short Stories innehåller så pass många noveller kommer jag bara att gå in på de som gjort särskilt intryck på mig. En av dessa är The Music of Erich Zann¸ där berättaren hyr rum under en stum musiker. Den sällsamma musik som produceras däruppifrån drar in honom i ett skräckfyllt äventyr. Stämningen som byggs upp med det ensliga tornrummet, musikern som spelar i natten, fastnar jag verkligen för.
Den första novell av Lovecraft som jag faktiskt tyckt var lite otäck är The Rats in the Wall. Berättaren visar sig vara av den brittiska släkten Delapore, som flydde till Amerika efter en fruktansvärd tragedi. Han återvänder till Storbritannien för att restaurera Exham Priory, deras släkthem. Men efter att återuppbyggnaden är klar börjar han höra det märkliga krafsandet i väggarna… Stämningen blir alltmer olycksbådande ju längre det lider och känslan av att berättaren hemsöks av något fasansfullt dröjer sig kvar.
En annan novell som jag tycker om är Pickman’s Model. Pickman är en talangfull målare av det makabra, men berättarens beundran har för länge sedan förbytts i avsky och en verklig skräck för tunnelbanor. Beskrivningen av tavlorna och hur berättaren börjar tycka att det är något märkligt, lite för realistiskt, med driver upp en obehaglig stämning och slutet lämnar efter sig en tillfredsställande kittling av obehag.
The Whisperer in Darkness handlar om en brevväxling mellan en man, som förkastar påstådda övernaturliga fenomen i en trakt med logiska förklaringar, och en man som påstår sig ha bevis för att det är sant. Bevis som gör att han svävar i fara. Alltså, huvudpersonen i den här berättelsen är mer än lovligt korkad, men jag förlåter detta eftersom jag tycker att novellen i sin helhet är så pass spännande. Det öde som drabbar en av karaktärerna är så hemskt att jag får rysningar.
En sist novell som jag vill nämna är The Thing on the Doorstep. Edward Pickman Derby är en oerhört briljant man, men barnslig och lättstyrd. När han gifter sig med den viljestarka Asenath genomgår han en radikal och olycksbådande förändring. Liksom i de flesta Lovecraftnoveller får vi veta redan tidigt vad som har hänt, men berättaren förklarar vad det var som ledde fram till händelserna. I denna är det ett mycket spännande och olycksaligt händelseförlopp som håller mig i ett järngrepp till sista sidan.
Lovecraft Short Stories ger ytterligare inblick i H. P. Lovecrafts märkliga, mörka universum. Det här är en författare som jag vill läsa mer av.
Jag har valt att passa in The Whisperer in Darkness på punkten där någon dricker kaffe eller te.
The Thing on the Doorstep passar in på punkten om en novell där någon flyttar.
Var så nära att jag köpte den här på bokrean enbart pga hur snygg den är!
Pingback: Månadsrapport: Augusti 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson
Pingback: Samlade svenska kulter av Anders Fager - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson
Pingback: The King in Yellow av Robert W. Chambers - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson