Lovsång till den mogna kvinnan av Stephen Vizinczey

lovsång till den mogna kvinnan

Författare: Stephen Vizinczey
Originaltitel: In Praise of Older Women
Översättare: Thomas Preis
Förlag: Månpocket (1991)
Antal sidor: 185 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format (på engelska)
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

András Vajda är en filosofilärare som emigrerat till USA. Väl där erinrar han sig de kärlekshistorier han hade hemma i Europa i sin ungdoms dagar med kvinnor som var äldre än han själv: moderns väninna Maya som blev hans första älskarinna, Zsuzsa, Boby, Ilona, Nusi och många andra. Född samma år som Hitler kom till makten spänner hans berättelse över en omtumlande tid i Europas historia. Som tolvåring arbetade han som horförmedlare åt amerikanska soldater i Österrike, han deltog i Ungernrevolten 1956, tvingades fly och hamnade så småningom i Kanada, där kvinnorna är helt annorlunda…

Sällan har jag känt mig så splittrad inför en bok som jag känner mig inför Lovsång till den mogna kvinnan. Den börjar på många sätt lovande, genom att skriva att den som önskar hunsa och kuva kvinnor inte förtjänar att älskas av dem och kommer att genomskådas av kvinnorna. Inledningsvis känns det som om det viktigaste för huvudpersonen András i sina relationer är respekt och ömsesidigt. Så långt, väldigt bra, med tanke på att jag hade väntat mig en upprepning av Lady Chatterleys älskare.

Men ganska snart dyker motsägelserna upp. Huvudpersonen i Lovsång till den mogna kvinnan har en tes: det är bättre om unga män är tillsammans med äldre kvinnor. Detta grundar han på sina minnen av försök att dejta jämnåriga som ung pojke, och hur han frustrerades av att han upplevde att de lovade honom sex och sedan inte ville leverera. Likaså irriterade han sig på deras blygsel och osäkerhet, som kom sig av oerfarenhet. Det vill säga han intar en attityd av att när han får för sig att en tjej lovar honom sex så är hon skyldig honom det, och att tjejer absolut inte får framstå som rädda och osäkra vid sin sexualdebut.

Värre blir det när han senare närmar sig en kvinna med orden att han skulle vilja våldta henne. Överlag finns det en märklig attityd till våldtäktsmän i Lovsång till den mogna kvinnan, som om det bara handlade om översexuella män som inte kan hjälpa att de våldtar eftersom de är så sexuellt frustrerade att de bara måste få sig ett skjut. Våldtäkt framställs heller inte som något negativt. Jag funderade på att äcklat lägga ifrån mig boken.

För att sammanfatta paradoxen så här långt: András propagerar respekt för kvinnor, samtidigt som han själv visar sig inte ha alltför stor respekt för vissa kvinnor. Paradoxen i mina känslor inför Lovsång till den mogna kvinnan är att jag tycker väldigt mycket om Stephen Vizinczeys sätt att skriva samtidigt som jag avskyr vissa bitar. Han skildrar också på ett gripande och starkt sätt verkligheten i Ungern: hur andra världskriget ligger så nära med sina fruktansvärda berättelser från koncentrationslägren, livet under kommunisterna och hur han till sist tvingades fly hemlandet.

Lovsång till den mogna kvinnan är en bok som fyller mig av kluvenhet, men som bitvis var rätt så bra.

betyg2

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Lovsång till den mogna kvinnan av Stephen Vizinczey

  1. Pingback: Boktolva 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.