Mammoth Book of Gorgeous Guys (redaktör Barbara Cardy)

mammoth book of gorgeous guysBetyg: ☆☆☆☆☆
Redaktör: Barbara Cardy
Förlag: Robinson Publishing (2011)
Antal sidor: 480 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Beskrivning

The Mammoth Book of Gorgeous Guys innehåller over fyrahundra bilder som firar den manliga kroppen, några smakfullt explicita, från några av världens ledande fotografier. Svartvitt blandas med färg i en slående samling bilder. Över femtio olika fotografer från runt om i världen medverkar.

Handling

The Mammoth Book of Gorgeous Guys var en bok som jag inte skulle köpa på bokrean. Jag funderade på att ta med den på min lista först, men strök den ganska omgående. Det jag väntade mig av boken var den konventionellt attraktive, muskulösa mannen som jag personligen inte finner särskilt attraktiv.

Och det är den typen av man som dominerar i boken. Därför att till skillnad från vad det står i förordet så finns inte alla typer av män representerade i The Mammoth Book of Gorgeous Guys. Det finns till exempel inga knubbiga män, korta män, män vars kroppar inte är hela. Vad som finns är en vid variation vad det gäller utseende, hudfärg och framtoning (stereotyp maskulinitet kontra något slags mjukare feminitet), vilket ändå gör det till en bra bok.

Eftersom det medverkar så pass många olika fotografer, så blir det en vid spridning på hur de olika männen porträtteras. I förordet berörs att det inom fotografering av nakna män finns två perspektiv: modellen som får berätta sin historia för betraktaren eller modellen som ett objekt, där det är fotografens vision som står i fokus. Här förekommer dessa två perspektiv i vid blandning.

En av mina favoriter bland de som medverkar är Elizabeth May, som också fotograferar för bokomslag (bland annat för Random House). Hennes bilder känns fantasyinspirerade och är förtrollande. Men mitt absoluta favoritfotografi i boken är av fotografen Libby Bulloff, som föreställer en man med en fiol. Ljussättningen i det fotografiet får mig att tappa andan.

Jag förstår inte riktigt varför The Mammoth Book of Gorgeous Guys betonar att det skulle vara en erotisk bok. Måste den nakna manskroppen vara erotisk? Jag upplever inte Michelangelos David är erotisk, och likaså upplever jag inte att många av bilderna är det i den här. Det finns de som är det. Det finns de som också är andlöst vackra, de som är lekfulla, de som är oavsiktligt humoristiska och absurda. Vad är det för grej som flera har med att få nakna män att posera stående på händer?

The Mammoth Book of Gorgeous Guys är oväntat vacker bok, som jag är väldigt glad att jag till sist köpte.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Mammoth Book of Gorgeous Guys (redaktör Barbara Cardy)

  1. Pingback: Månadsrapport: Mars 2014 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.