Mãn av Kim Thúy

mãn

Författare: Kim Thúy
Originaltitel: Mãn
Översättning: Marianne Tufvesson
Förlag: Sekwa (2013)
Antal sidor: 155 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Mãn betyder ”full av lycka” eller ”att det inte finns något mer att längta efter”, eller ”att alla önskningar har gått i uppfyllelse.” Det är även namnet på en kvinna i denna bok, som är hennes kärleksförklaring till de kvinnor som i tur och ordning födde henne, gav henne mat och uppfostrade henne. Hennes tonåriga mamma övergav henne i trädgården till ett buddistiskt tempel. En nunna tog hand om henne och livnärde henne på risvatten och bröstmjölk från en kvinna i området, innan hon lämnade henne vidare till ytterligare en kvinna som var lärarinna på halvtid och spion på heltid. Det är också en berättelse om kärlek, snedvriden såväl som vanlig, och en plats bortom tropisk hetta där hon till sist lär sig älska.

Mãn är uppbyggd som en liten ordbok. I marginalen står ett ord på vietnamesiska med en översättning eller förklaring. Utifrån detta ord byggs en ögonblicksbild upp, som kan vara allt från ett stycke till några sidor långt. Ibland hakar dessa bilder i varandra, ibland ruskar de om läsaren och för oss till en annan tidpunkt. Det går inte annat än att imponeras av skickligheten hos denna författare.

Kim Thúy skriver så vackert på ett enkelt, sparsmakat vis. Inga krusiduller här inte, inga poetiska utsvävningar, utan enkla, konkreta bilder som gör att Mãn är en fest för det läsande ögat. Jag vill sitta med en överstrykningspenna och stryka över alla underbara citat. Men då skulle det inte finnas många delar av texten som inte var överstruken. Det är en bok jag läsa högt ur och dela med mig av.

Mãn är en berättelse om kärlek i olika former. Kärlek till modersfigurer, till vänner, till sina barn, till män. Men kanske framförallt kärlek till mat och de minnen som de förknippas med. I Torontos kalla miljö kan maten föra dessa människor tillbaka till Vietnamn, till det land de har lämnat, till de människor som älskade dem och födde dem. Mãn är en berättelse om att leva i exil och saknad till hemlandet.

Samtidigt är Mãn en mycket vackert skildrad romantisk kärlekshistoria. Om att drabbas av den romantiska kärleken senare i livet, när du tidigare inte har förstått vad alla pratar om. Det är ömsint och vackert. Det får det att riktigt pirra i kroppen.

Mãn är en tunn liten bok, men den letar sig in i läsarens inre skrymslen och vrår där den bygger sig ett bo. Den kräver eftertanke, men skänker så mycket njutning.

betyg4

Andra bokbloggare om Mãn

Bak bok mat; Beas bokhylla; BleuBlancRouge; BokmosterFeministbiblioteket; KattugglanLottens bokblogg; MsHisingenoch dagarna går

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Mãn av Kim Thúy

 1. Nilmas Bokhylla skriver:

  Jag är nyfiken på den här författaren men än har det inte blivit av. Vi får väl se!

 2. Ewelina skriver:

  Denna blir jag bara mer och mer nyfiken på!

 3. Lena skriver:

  Läste nyligen Ru av denna författare vilken jag gillade mycket. Har även denna som väntar i bokhyllan.

 4. Pingback: Vi av Kim Thúy - C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Tisdagstrion: Asien - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.