Månas kristallbod av Lilly Emme och Sara H. Olsson

Månas kristallbod av Lilly Emme och Sara H. Olsson

Författare: Lilly Emme och Sara H. Olsson
Serie: Kvarteret Kronan, #2
Förlag: Historiska Media (2022)
Antal sidor: 251 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Solveig Brygge har sedan debuten blivit en mindre författarsuccé. Men trots författarskapet, känner hon sig ensam och saknar en riktig vän. Inget av hennes kontaktförsök tycks nå fram. Snarare tycks folk bli arga. När Måna, som driver kvarter Kronans kristallbod där Solveig är stamkund, erbjuder henne att ta över butiken medan Måna söker kärleken i Tibet, ser Solveig sin chans. Hon och butikens enda andra anställde, Dennis, ska bli goda vänner. Solveig för Månas livsverk vidare med mycket hjärta, men inte lika mycket hjärna. Dennis, som hade hoppats på att själv bli butikschef, vill inte alls bli Solveigs vän och kollega. Avundsjukan får honom att ändra en aning i Solveigs horoskop. Det lilla sabotaget leder till en härva av missförstånd, bortsprungna katter och uteblivna fikastunder.

Månas kristallbod är andra delen i Lilly Emmes och Sara H. Olssons författarsamarbete kring kvarteret Kronan. Den här gången får vi möta en grupp skruvade karaktärer i backdrop av en new age-butik. Med samma anda av humor, har de båda författarna skapat en bok som faktiskt är helt omöjlig att lägga ifrån sig tills man har läst ut den.

Det skulle vara alltför lätt att förvandla Solveig till en platt figur, menad att få läsaren att skratta. Lite som hon kanske framstod i första boken, där hon var en bifigur. I Månas kristallbod tar inte Lilly Emme och Sara H. Olsson denna lätta väg. Istället väljer de att inom feelgoodgenrens lättsamma vis utforska frågor om ensamhet, ett utbrett problem i våra dagar. Solveig är en ensam person, med bristande social kompetens, som inte riktigt förstår hur hennes beteende ses av andra människor. Hon förlorar aldrig sina udda egenskaper, men lär sig lite mer att samspela med människor och vinner vänner.

Med fina karaktärsporträtt, stjäl Månas kristallbod snart mitt hjärta. Solveig var ingen favorit när hon först dök upp, men när vi lär känna henne här framstår hon som en klumpig men välment person. Dennis är lika älskvärt skildrad. Den motvilliga vänskap och förståelse som genom en härva av förvecklingar växer fram är underbart skildrad.

Hatten av till Lilly Emme och Sara H. Olsson: med Månas kristallbod har de skapat en läsarvänlig, humoristisk bok som är lätt att fastna i.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Bokförlaget Gyllendufva (recension)

Månas kristallbod

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.