Marilyn Monroe – En berättelse i bilder av Marie Clayton

marilyn monroe - en berättelse i bilder

Författare: Marie Clayton
Originaltitel: A Photographic History of Marilyn Monroe
Översättning: Gunnar Hasseläng
Förlag: Parragon (2012)
Antal sidor: 255 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Slut hos förlaget.

Trots att det nu har gått över femtio år sedan hon dog, så förblir Marilyn Monroe en odödlig ikon som fortsätter att fascinera eftervärlden. Marilyn Monroe – En berättelse i bilder följer henne från barndomsåren som Norma Jean Baker och genom hennes tre äktenskap. Marilyn Monroe må ha dött ung, men minnet av henne kommer att leva kvar i minst femtio år till.

Under väldigt lång tid har jag varit märkligt ointresserad av Marilyn Monroe. Visst att jag har läst några konspirationsteorier om att hon skulle ha mördats och visst att jag har sett henne som en kultikon. Men ändå inte varit särskilt intresserad. Åtminstone förrän jag läste Fragment år 2012, som var en av de bästa böckerna jag läste det året. Det gav en glimt av kvinnan bakom myten och det jag såg fascinerade mig.

Sedan dess har jag velat veta mer om henne. Marilyn Monroe – En berättelse i bilder ger kanske inte den ökade inblick jag vill ha. För den som söker djup och insikt är det inte rätt bok, men för dem som vill ha en lättöverskådlig bok som lyfter fram höjdpunkterna från hennes karriär samtidigt som den är fylld med fina bilder så är det helt rätt bok.

Trots att Marie Clayton erkänner Marilyns intelligens och strävan att betraktas som en seriös skådespelare, så faller Marilyn Monroe – En berättelse i bilder i samma träsk som de flesta andra böcker kring henne. Hon reduceras till sin skönhet, till den här projicerade oskuldsfullheten som ledde till att hon betraktades som ett barn i en (sexig) kvinnas kropp. Mycket fokus på utseende och kläder med andra ord.

Därtill tycker jag att Clayton uppehåller sig onödigt vid Marilyns kärleksaffärer. Relationerna till männen blir det dominerande i denna framställning av hennes liv, utan att ge särskilt mycket inblick i henne själv.

Det känns också som om Marilyn Monroe – En berättelse i bilder regelmässigt underskattar läsaren. När Marilyn sjunker allt djupare ned i sitt alkohol- och tablettmissbruk, så skriver Clayton gång på gång att det inte går att ana på bilderna att hon kämpar med dessa demoner. Lite lustigt, tycker jag, eftersom hon ser synligt full eller hög ut på många av bilderna.

Men överlag bjuder Marilyn Monroe – En berättelse i bilder på en lättsam, lättöverskådlig blick av en stjärnas liv. Den ger kanske inga djupare insikter, men det är fortfarande en bok att läsa med behållning.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Marilyn Monroe – En berättelse i bilder av Marie Clayton

 1. gillade Fragment av Marilyn Monroe

 2. MissMagic skriver:

  Har själv denna bok och håller med i din recension.
  Jag såg en bild av Marilyn som 11 åring och blev helt kär! Sen såg jag en dokumentär om henne och Some Like it Hot filmen och sen var jag helt Marilyn frälst. När de andra i kalssen täckte sina väggar med popidoler så fyllde jag mitt rum med bilder av Marilyn. Såg hennes filmer gång på gång och läste allt jag kom över. 🙂 Hon var verkligen en otroligt fin människa, begåvad skådespelerska och fantastiskt intressant person. Så tragiskt att hon dog så ung.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Some Like It Hot var första filmen jag såg med henne och jag tycker den är väldigt underhållande 🙂 Jag tittade på The Misfits i förra veckan och tyckte att hennes prestation i den var väldigt bra.

 3. Pingback: Månadsrapport: Februari 2016 - C.R.M. Nilsson

 4. Pingback: Halvtid för Kaosutmaningen: Hur går det för er? - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.