Maus: En överlevandes historia

maus

Betyg: ☆☆☆☆
Författare och tecknare: Art Spiegelman
Originaltitel: Maus: A Survivor’s Tale
Översättare: Första delen: Jan Wahlén
Andra delen: Joanna Bankier
Förlag: Brombergs (2009)
Antal sidor: 295 sidor

Finns till exempel hos Adlibris, Bokus eller CDON.

Handling

Adlibris beskrivning: Maus är den kritikerrosade och numera klassiska serieromanen som handlar om författarens far, Vladek Spiegelman, som överlevde Förintelsen.  I Maus skildras judarna som möss och nazisterna som katter – och i den tecknade seriens form förmår historien om Hitlers skräckvälde återigen att chockera oss.

Kommentarer

Det finns vissa böcker som du hör talas om och tycker att de låter intressanta. Att de kanske skulle vara något för dig. Men om inte en särskild slumphändelse sker så kommer du troligen inte ge dig av att leta efter den boken. Maus är lite en sådan berättelse för mig. Om jag inte hade hittat den bland Beredskapsmuseets böcker skulle jag förmodligen inte ha läst den.

Och det hade varit synd, därför att detta är en väldigt viktig historia. Det riktigt kryper i skinnet under den första tiden, när bara rykten finns om nazisterna och vad som händer med judarna i Tyskland. Obehaget blir ett faktum när det når Vladek Spiegelmans familj på riktigt. När de inser att ryktena verkligen är sanna.

Bitarna som utspelar sig i koncentrationslägren är verkligen skräckinjagande. Skräcken över att inte veta var din familj är, om du kommer att se dem någonsin igen, om du själv kommer överleva, om de kommer överleva… Det går inte att föreställa sig. Att sedan se hur Vladek överlevde genom dels skicklighet, dels en jävla massa tur… det är obeskrivligt starkt.

Förmodligen skulle Maus vara tung om den inte vore uppbyggd som den är gjord: genom att han intervjuar sin far. Genom de korta stunderna i nutid tillförs en dos komik till boken genom sonen och faderns interaktion. Vladek är inte en lätt man att leva med och det kan bli ganska dråpligt. Men jag tror också att nutidsberättandet hjälper läsaren förstå hur Förintelsen förändrade honom.

Samtidigt handlar ju boken om Art och hur han kämpar med att komma till rätta med faderns historia. Att försöka förstå det föräldrarna genomled. Det finns en fruktansvärd osäkerhet inom honom gällande hur han ska kunna förmedla den här berättelsen, hur han ska kunna ge rättvisa åt faderns upplevelse, i samma veva som han brottas med sina motstridiga känslor inför fadern. Samtidigt som han försöker hitta den bortgångna mammans del av berättelsen.

Maus är en fruktansvärt stark historia om ett av de mörkaste kapitlen i mänsklighetens historia och ett seriealbum som jag verkligen rekommenderar.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Maus: En överlevandes historia

  1. Kajsa skriver:

    Den här skulle jag också vilja läsa. Tack för tipset!

  2. Pingback: Månadsrapport: Juli 2013 » C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.