Midvinter: Julberättelser från förr

Midvinter: Julberättelser från förr

Redaktör: Ylva Lindh
Medverkande författare: Roald Amundsen, H. C. Andersen, Dan Andersson, Carl Michael Bellman, Emma Bendz, Wenzel Björkhagen, Georg Henric von Borneman, Fredrik Cederborgh, Amalia Fahlstedt, Falstaff Fakir, Gustaf Fröding, Erik Gustaf Geijer, Nils Lovén/Nicolovius, Helena Nyblom, Sigurd, Birger Sjöberg, Erik Johan Stagnelius, Christian Stenhammar, August Strindberg, Snorre Sturlasson, Edith Södergran, Esias Tegner, Zacharias Topelius, Adolph Törneros, Henrik Wranér
Förlag: Bokförlaget Semic (1999)
Antal sidor: 193 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I Midvinter: Julberättelser från förr tar ett trettiotal berättelser oss med till svunna jular. Här samsas dikter med visor, sagor med brev, dagboksanteckningar med romankapitel. Det är en spännande vidd som för läsaren med genom olika tidsåldrar och till olika områden i Norden.

Midvinter: Julberättelser från förr införskaffades vid samma tillfälle som Mord på blanka juldagen, men utan det velandet. Förväntningarna var lite högre på denna, men den lyckades inte riktigt leva upp till dessa. Men det är en spännande blandning, som ger en introduktion till nordisk litteraturhistoria på temat jul.

En del av besvikelsen beror på det märkliga urvalet i Midvinter: Julberättelser från förr. Detta står Ylva Lindh för. På det stora hela är det en spännande blandning, med allt från Roald Amundsens skildring av en jul till havs när de var på väg till Sydpolen till kända sagor av H. C. Andersen. Det finns många gripande och spännande berättelser, men ibland hamnar tyngdpunkten lite väl mycket på olika kulturpersonligheters brev där de skildrar svunna jular. Ofta är dessa inte särskilt intressanta, vilket leder till att de skummas förbi för att komma till något som inte hotar med att söva läsaren.

En del av materialet i Midvinter: Julberättelse från förr har jag förstås läst tidigare, såsom Ett dystert julminne av Dan Andersson, Nattlig Madonna av Edith Södergran och Snödrottningen av H. C. Andersen. På tal om den sistnämnda, så förstår jag inte riktigt poängen med att inkludera utdrag ur berättelser eller enstaka kapitel ur böcker. Ofta blir det tämligen svårt för en läsare att hänga med, om de inte känner till verket sedan tidigare.

Det finns förstås en hel del riktigt bra berättelser i Midvinter: Julberättelser från förr. Men de drunknar lite i det som känns överflödigt eller illa utvalt. Detta var en verklig besvikelse.

Betyg 2: Den var okej!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.