milk and honey av Rupi Kaur

milk and honey

Författare: Rupi Kaur
Illustratör: Rupi Kaur
Förlag: Andrew McMeels Publishing (2015)
Antal sidor: 204 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

milk and honey är en samling av poesi och prosa som handlar om överlevnad. Den skildrar våld, misshandel, kärlek, förlust och femininitet. Boken är indelad i fyra olika kapitel: the hurting; the loving; the breaking; samt the healing, som alla tjänar olika syften. De skildrar olika typer av smärta och läker olika sorters hjärtesår. milk and honey tar med sig läsaren på en resa genom livets mest bittra ögonblick och finner bitterljuvhet i dem, därför det finns ljuvhet i allt bara du är villig att leta efter det.

Konstant när jag recenserar poesi tjatar jag om att poesi är en personlig upplevelse, en upplevelse som måste kännas i kroppen, som ruskar om. Och hur väl stämmer inte dessa ord in på milk and honey. Denna lyriksamling är som ett knytnävsslag när Rupi Kaur skildrar sina upplevelser av trauma, att vara kvinna och att vara rasifierad. Det är en upplevelse som lämnar mig alldeles omtumlad, men samtidigt alldeles salig. En poet ska få mig att känna och det är något som Kaur verkligen får mig att göra.

Kaur är definitivt en modernistisk poet. Hon experimenterar med form och interpunktion. milk and honey blandar korta, kärnfulla dikter med längre prosalyrik. Kaur använder även egna illustrationer för att förstärka budskapet. Hon skriver rättframt om sina erfarenheter av sexuellt utnyttjande, av utsatthet, men samtidigt finns det en hoppfullhet i dikterna som talar om styrkan som finns i människan. För att parafrasera: den som föddes med svagheten att falla, föddes också med styrkan att stiga högt upp. Hon skriver vackert om kärleken, men ännu vackrare om den styrka som finns i kvinnors erfarenheter. Det finns inget hon backar för att skriva om.

milk and honey är kraftfull poesi. Det är allt jag önskar mig av poesi och jag tänker läsa hennes andra lyriksamling så snart som möjligt.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på milk and honey av Rupi Kaur

  1. Lyrik och poesi är väldigt subjektiv men jag tänker att det går att pröva allt för att se vad en gillar. Tack för tipset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.