Min morbror trollkarlen av C. S. Lewis

min morbror trollkarlen

Författare: C. S. Lewis
Originaltitel: The Magician’s Nephew
Översättning: Britt G. Hallqvist
Serie: Berättelsen om Narnia, #1
Förlag: Bonnier Carlsen (1996)
Antal sidor: 161 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

När Digorys mamma blir svårt sjuk flyttar de från landet in till London. Där får de bo hos hans moster och morbror i ett dystert hus. Men när han lär känna grannflickan Polly känns allt lite bättre. Om bara hans läskige morbror Andrew inte höll på med sina experiment. Experiment som kräver hjälp. Han lurar barnen till att hjälpa honom. Plötsligt finner sig Digory och Polly i en helt annan värld än sin egen. Det är inledningen på ett helt magiskt äventyr.

Jag har nog sagt det förr, men det tål att nämnas igen: Narnia var min första stora bokförälskelse. Kanske att jag var lite mer förtjust i tv-serien, men böckerna läste jag om och om igen. Nu har det gått så pass länge sedan sist att minnet av kärleken finns kvar, men minnet av handlingen har bleknat. Så det kändes som en omläsning var på sin plats och först ut är Min morbror trollkarlen.

Som aldrig var någon större favorit, om jag minns rätt. Men det kan bero på att den funktion som Min morbror trollkarlen fyller i serien är att skapa en ram för berättelsen, hur landet Narnia skapades och hur det blev möjligt för människor att resa mellan världarna. Det är en bok som ska fylla igen luckorna. Som sådan är den spännande.

Och att läsa Min morbror trollkarlen är en varm upplevelse. Det är en välbekant känsla, där ekot av handlingen har dröjt sig kvar men detaljerna är suddiga. Det är en resa i återupptäckande. Kanske bjuder det inte på några större överraskningar, men det är en mysstund.

Det märks också att Min morbror trollkarlen har ett par år på nacken. På ett charmigt vis. Berättandet sker på ett distanserat vis: det rör sig verkligen om att berätta för läsaren och tolka vad det är som pågår. Ibland vänder sig berättaren direkt till läsaren för att förklara hur tiden som Digory lever i skiljer sig åt från den ”moderna” tiden.

Den här formen av berättande hade jag glömt att den präglade Narnia. Vad jag också hade glömt var just hur vedervärdig jag tycker att morbror Andrew är. Det är den typ av karaktär som är så otroligt självuppblåst att den ser sig själv som ett geni menat för stordåd, men överlåter åt andra att ta riskerna. Så att han kan sko sig på dem sedan. Tvi för morbror Andrew!

Min morbror trollkarlen bjuder på ett kärt återseende som gör att jag känner mig varm inombords. Den här omläsningen kan vara ett av mina bästa beslut någonsin.

betyg4

Andra som har bloggat om Min morbror trollkarlen

Ewelinas bokblogg; Hedvigs bokhylla; JoS blogNilmas bokhylla

Andra böcker i serien

Min morbror trollkarlen

Häxan och lejonet (recension)

Hästen och hans pojke (recension)

Caspian, prins av Narnia (recension)

Kung Caspian och skeppet Gryningen (recension)

Silvertronen (recension)

Den sista striden (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 svar på Min morbror trollkarlen av C. S. Lewis

 1. Monika skriver:

  Jag läste ju hela serien för första gången bara för några år sedan, missade den helt när jag var mindre. Kanske hade inte mitt lilla skolbibliotek den, det vet jag inte. Det funkade i alla fall bra att läsa den även i vuxen ålder 🙂

 2. Ewelina skriver:

  Tyckte det var riktigt härligt att läsa Min morbror trollkarlen 🙂 Jag tyckte berättarstilen var rätt så kul, med tanke på att man inte så ofta läser sådana böcker längre 🙂

 3. Pingback: Kaosutmaning 2016 - C.R.M. Nilsson

 4. Pingback: Månadsrapport: Januari 2016 - C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Häxan och lejonet av C. S. Lewis - C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Hästen och hans pojke av C. S. Lewis - C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Caspian, prins av Narnia av C. S. Lewis - C.R.M. Nilsson

 8. Pingback: Kung Caspian och skeppet Gryningen av C. S. Lewis - C.R.M. Nilsson

 9. Pingback: Halvtid för Kaosutmaningen: Hur går det för er? - C.R.M. Nilsson

 10. Pingback: Silvertronen av C. S. Lewis - C.R.M. Nilsson

 11. Pingback: Den sista striden av C. S. Lewis - C.R.M. Nilsson

 12. Pingback: Kaousutmaningen: Slutsummeringen - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.