Mina tio absoluta favoriter inom fantasygenren

Topp Tio Tisdag

Då var det tisdag igen och till min förvåning är jag inte lika trött om morgonen som jag brukar vara. Då bör det vara lite lättare att skriva veckans Top Ten Tuesday. Veckans tema är Top Ten ALL TIME Favorite Books Of X Genre (I know, I know. Picking all time faves. I’m MEAN. But I like knowing people’s definitive faves). Can also break it down into sub-genre if that helps?

Jag väljer fantasy med en lätt klump i magen eftersom jag vet med mig att jag kommer missa någon riktigt bra bok. (Typ Imperiets dotter av Raymond E. Feist och Janny Wurts.) I vanligt ordning är listan utan inbördes ordning, utan titlarna dyker upp allteftersom jag kommer på dem:

Harry Potter and the Deathly Hallows av J. K. Rowling får representera en hel serie där jag tycker mycket om alla böcker, men det här är nog min favorit. Många svåra val ställs Harry inför i slutet på sin resa och få böcker har haft så stark känslomässig påverkan på mig.

Sagan om klanen Otori av Lian Hearn är en fantasyserie som utspelar sig i en värld som liknar det feodala Japan. Takeo är en ung man som växer upp i sekten De Gömda, adopteras av en krigsherre och blir instrumentell i enandet av landet. De tre första böckerna (det var tänkt att vara en trilogi) är hur bra som helst, sedan går det lite utför.

En ring av järn av Susan Cooper är andra boken i hennes serie The Dark Is Rising. Will Stanton får i samband med sin elvaårsdag ett uppdrag att finna de sju tecknen före Mörkret. Det är så mycket jag älskar med den här boken. Stämningen, snön, letandet efter tecknen. Åh, jag är så glad över att jag snart ska läsa om den.

En krigares hjärta av Niklas Krog har jag läst hur många gånger som helst. Berättelsen om krigaren Sayn och hans partner, wyvern Sheeba, som skickas till en karg klippö har förtrollat mig många gånger. Ön attackeras av Korgath, som har fått sina krafter av den demoniska Andra sidan, som i tusen år väntat på att ta herraväldet över Unandan. Väldigt spännande.

Isflöjten av Gull Åkerblom är den tredje delen i Sagan om gudagåvorna, ett hopkok av nordisk mytologi i modern tid. Matilda saknar sin mormor, men har fått ett uppdrag av henne som rör en kvinna vid namn Jasmine och kommer öppna hennes ögon för rasismen i samhället runt omkring henne. Det är väl det jag minns, hur rasande jag blev över rasismen, och sedan att det involverade nedstigande i underjorden. Och att jag desperat ville lära mig spela blockflöjt efter att ha läst boken.

Kung Caspian och skeppet Gryningen av C. S. Lewis är min favorit i Berättelsen om Narnia och helt enkelt den som är bäst. Edmund och Lucy, tillsammans med sin odräglige kusin Eustace, återförenas med Caspian i Narnia, där de reser bortom de Ensliga öarna i jakt på en grupp försvunna riddare.

Ett folk utan land av Melina Marchetta handlar om ett folk i exil. Finnikin har inte varit i hemlandet Lumatere på tio år, men ägnar all sin kraft åt att hjälpa befolkningen som inte kan återvända. En mystisk kvinna kan innebära räddningen för Lumatere. Ett exempel på hur fantasy kan säga mycket om vår samtid och ge empati för människor på flykt.

Shannaras önskesång av Terry Brooks utspelar sig i en tid när fred tycks råda, men mordvålnaderna hämtar sin kraft i den svarta magins bok. Den enda som kan förstöra boken för gott är Brin Ohmsford, som motvilligt ger sig av med druiden Allanon. Men hon är dömd att gå under om hennes bror Jair inte hinner fram till henne i tid. Jag läste hela Shannara-serien med god behållning, men få karaktärer har levt sig kvar hos mig som Jair och Brin har gjort.

Dödsritten av Maggie Stiefvater utspelar sig under november, när Scorpioloppet går av stapeln. Tusentals samlas för att se hästarna och havet tvätta sanden ren från blod. Det är inga vanliga hästar, utan blodtörstande capaill uisce. Vissa ryttare kommer överleva loppet. Andra inte. En atmosfärisk, spännande bok som är omöjlig att lägga ifrån sig.

The Graveyard Book av Neil Gaiman är berättelsen om Nobody Owens, som är den enda som överlever massakern på hans familj. Han växer upp på en kyrkogård och uppfostras av spöken. Den här är uppbyggd som en sammanhängande novellsamling och gav mig en riktig bokbaksmälla efter att jag hade läst ut den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på Mina tio absoluta favoriter inom fantasygenren

  1. Monika skriver:

    Varje gång någon tar upp Sagan om klanen Otori så grämer jag mig över att jag tackade nej till serien när en kollega ville ge den till mig 🙁

  2. Lena skriver:

    Jag valde också fantasy, men jag har inte läst en enda av dina böcker.

  3. Lottens bokblogg skriver:

    Jag läser ju mest fantasy när någon annan i familjen övertalar mig men det är alltid intressant att läsa tips 🙂

  4. Bokdamen skriver:

    Harry Potter and The deathly hallows har jag inte läst men jag kommer nog till den så småningom. Har ett par av de föregående delarna att ta mig an först. 😉

  5. Elvira skriver:

    Blir så väldigt pepp på att läsa fantasy nu! 😀 tack för tips!

  6. Cinnamon skriver:

    Jag var på väg att välja fantasy och hade påbörjat ett inlägg. Imperiets dotter av Raymond E Feist & Janny Wurts var med på den listan.
    Jag måste läsa The Scorpio Races, har hört så mycket bra om den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.