Miniatyrmakaren av Jessie Burton

miniatyrmakaren

Författare: Jessie Burton
Originaltitel: The Miniatyrist
Översättning: Leif Janzon och Charlotte Hjukström
Förlag: Modernista (2015)
Antal sidor: 382 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

 

Nella Oortman har bara träffat sin nya make en gång och får resa ensam till sitt nya hem i Amsterdam. När hon knackar på möts hon inte av sin framgångsrike make, Johannes Brandt, utan hans bitska syster Marin. Först senare dyker Johannes upp och verkar märkligt ointresserad av sin unga brud. Han ger henne en bröllopspresent utöver det vanliga: en exakt kopia av deras hem i form av ett kabinettskåp. Nella anlitar en miniatyrmakare att inreda skåpet, men får mer än hon beställer. De fantastiska miniatyrerna visar sig spegla verklighetens motsvarigheter på oväntade vis. Nella förbryllas av den slutna värld som präglar hushållet Brandth, men ju mer hon listar ut desto större faror inser hon att de svävar i. Håller miniatyrmakaren deras öde i sina händer? Och kommer hon i så fall vara nyckeln till deras räddning eller orsaken till deras fall?

Under en tid kändes det som om varenda kotte i bokbloggssfären skrev och hyllade Miniatyrmakaren. Med den titel, det omslaget och den handlingen låter den ju givetvis lockande. Så när Kulturkollo skulle bokcirkla om den var jag kvick på att hänga på.

Nästan genast grips jag tag av Miniatyrmakaren. Det beror mångt och mycket på att det är så lätt att känna med Nella. Denna unga, kanske lite barnsliga, kvinna har stora förhoppningar på livet som gift och framtiden. Hon har ingen aning om det hushåll som hon har hamnat i, med alla sina hemligheter och allt som ska offras för att hålla dem just hemliga. Inte välkomnas hon, utan hålls utanför, men förväntas ändå vara lojal mot sin nya familj.

Jag sugs snabbt in i mysterierna som omger familjen Brandt i Miniatyrmakaren. Vissa saker gissar jag mig till, andra saker golvar mig i överraskning. Jag läser med spänning om miniatyrmakaren och undrar hur hon kan veta de här sakerna, vem hon är, vad hennes roll i allt är.

Tyvärr leder slutet av Miniatyrmakaren bara till besvikelse. Ibland talas det om ett löfte mellan författare och läsare, som jag ska lita på att författaren håller. Tyvärr gör inte Jessie Burton det. Med tanke på att hon har gett namn åt boken och den inleds ur hennes synvinkel, så är miniatyrmakaren märkligt frånvarande på slutet. Jag blir snuvad på alla svar, på mysteriets lösning. Det är som att få en aptitretare utan den verkliga måltiden. Trist.

Miniatyrmakaren börjar väldigt lovande, men slutet är en besvikelse.

betyg3

Andra bokbloggare om Miniatyrmakaren

Beas bokhylla; Boken är tankens barnBokhusetBokmumriken; Booze’n’BooksCarolina läserEli läser och skriver; enligt Ooch dagarna går; Read and RepeatVargnatts bokhylla; Västmanländskans bokbloggZellys bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Miniatyrmakaren av Jessie Burton

  1. Lena skriver:

    Den här är jag lite nyfiken på.

  2. Monika skriver:

    Hmmm, har ju kikat på den här i evigheter, men kan inte riktigt bestämma mig. Nu blir jag ännu mer tveksam 🙂

  3. Bokmumriken skriver:

    Jag tyckte om den här också men håller med om mycket av det du skriver om att man inte får ha för höga förväntningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.