Monster i terapi av Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg

Monster i terapi av Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg

Författare: Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg
Förlag: Norstedts (2020)
Antal sidor: 289 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Sedan en tid tillbaka är en psykolog försvunnen. Nu har hennes fru hittat en samling dokument inne på hennes mottagning. Dokumenten består av en arbetsdagbok, brev, researchmaterial och transkriberingar av de terapisessioner som hon genomfört inom ramen för ett bokprojekt. Genom dessa dokument får vi möta en identitetsstörd läkare, en lesbisk psykopatvampyr, en manisk vetenskapsmans fruktade avkomma och en narcissistisk dandy. De brottas alla med tidlösa dilemman, som vi alla kanske kan känna igen oss i.

Ibland snubblar man över en sådan lysande bokidé, att man är avundsjuk över att man själv inte kom på den. En sådan bok är Monster i terapi. Det här är verkligen en genreöverskridande roman som blandar skräck med litteraturhistoria och psykologi. Jenny Jägerfeld är psykolog, vilket märks. Den psykologiska aspekten är så trovärdig, så realistisk. Det är en bok att verkligen sugas in i.

En bidragande orsak till att Monster i terapi känns genialisk ligger nog också i dess formgivning. Det är tydligt att följa vad som är arbetsanteckningar, transkriberingar, researchmaterial, etcetera. Detta bidrar också till en känsla av äkthet, att det rör sig om ett verkligt bokprojekt vi tar del av. Hatten av till Lotta Kühlhorn och Elin Sandröm som formgivit och illustrerat.

Men än mer hatten av till författarna som har skrivit Monster i terapi. De psykologiskt trovärdiga vinklingarna på välkända gestalter ur skräcklitteraturen suger verkligen tag i en. Varje analys är trovärdigt underbyggd. Människorna/monstren vi kommer i kontakt med känns fascinerande mänskliga. Kanske mest gripande är vinklingen av Frankenstein och hans monster. Den psykologiska analysen är verkligen lysande. För den som inte är psykologiskt bevandrad innan, rekommenderar jag nog att läsa igenom boken direkt en gång till för att förstå hur briljant tvisten på slutet är. I vanliga fall ogillar jag öppna slut, men här triggar det igång min fantasi och gör att boken känns levande lång tid efter att jag har läst ut den.

Monster i terapi är en helt lysande idé, som också är skickligt genomförd.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.