Mörk ängel av Laini Taylor

mörk ängel

Betyg: ☆☆☆☆
Författare: Laini Taylor
Originaltitel: Daughter of Smoke & Bone
Översättare: Lena Karlin
Serie: Önskemånglarens dotter, #1
Förlag: Bazar Förlag (2013)
Antal sidor: 377 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så hemskt mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Handling

Runt om i världen dyker bevingade varelser upp och efterlämnar sig svarta handavtryck på dörrar. I en mörk, dammig affär håller en djävul på att få slut på sitt lager av människotänder. I Prag finns en intet ont anandes konststudent som är på väg att bli indragen i en annan världs brutala krig. Och på något sätt hänger alla dessa händelser ihop med den gång då en ängel blev kär i en demon och det slutade illa.

Kommentarer

Mörk ängel är en sådan bok som jag har haft väldigt länge på min att läsa-lista. Från första stund att jag läste om boken har jag varit nyfiken på den. Det utlovas änglar och demoner och en mäktig kamp.

Det är parallellvärldsfantasy i den mest klassiska benämningen: en dörr leder till en annan värld. Bakom dörr ligger en värld där ett krig rasar mellan kimärer, en samling folkslag som är olika blandningar av djur, och serafer. Änglar. Men inga änglar som vi är vana att se dem: godhjärtade och oskuldsfulla. Mer som änglar är i Bibeln med flammande svärd och hänsynslös dedikation till sin sak.

Det känns som om Taylor har lagt ned väldigt mycket tanke bakom världen och konflikten. Serafernas beteende känns igen från vår egen historia: ett folk som anser sig vara överlägsna den andra och därför med rätt att förslava det andra folket. När dessa, av begripliga anledningar, gör uppror demoniserar seraferna dem fullständigt för att slippa rannsaka sig själva. Men Taylor har inte gjort det svart och vitt, utan båda sidorna har sina problematiska sidor. Det är smart och det är realistiskt. Verkligen snygg världsbyggnad.

Som om det inte räckte har hon gett oss ett gäng intressanta karaktärer att följa. Visst, det är irriterande i början när vi om och om igen matas med att Karou är mystisk, och det dröjer så länge innan vi får veta varför hon är mystisk. Men hon är underhållande och blir aldrig tråkig. Akiva är intressant han med, även om mer igenkännlig som den plågade hjälten i ungdomslitteratur. Som grädde på moset finns det ett gäng underhållande bikaraktärer som definitivt tillför djup till de båda huvudpersonerna.

Dessutom är Taylor bitande rolig stundtals. Jag vet inte hur länge jag skrattade åt ”oväsentliga penisar”, men det var nog längre än jag borde erkänna. Det var första, men inte sista gången, som jag skrattade högt medan jag läste boken.

Om du vill ha en skickligt utförd parallellvärldsfantasy med humor och intressanta karaktärer, då tycker jag definitivt att du ska ge Mörk ängel en chans.

Andra som har bloggat om Mörk ängel

Bokgodis; Boktycke; Böcker emellanFridas bokhylla

Andra böcker i serien

Mörk ängel

Blod & Stjärnstoft (recension)

Night of Cake & Puppets (recension)

Gudar & Monster (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Mörk ängel av Laini Taylor

 1. Carro skriver:

  Hmm ja men nu blev jag ju genast mer pepp på denna bok! 🙂

 2. Pingback: Kaosutmaningen - C.R.M. Nilsson

 3. Linda skriver:

  Nu är jag nyfiken på boken!

 4. Pingback: Månadsrapport: September 2013 - C.R.M. Nilsson

 5. Pingback: Blod & Stjärnstoft av Laini Taylor - C.R.M. Nilsson

 6. Pingback: Night of Cake & Puppets av Laini Taylor - C.R.M. Nilsson

 7. Pingback: Gudar och Monster av Laini Taylor - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.