Mysteriet i Sasassadalen av Arthur Conan Doyle

Författare: Arthur Conan Doyle
Originaltitel: Uncollected Tales
Översättare: Jan Wahlén
Förlag: Brombergs (1983)
Antal sidor: 378 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Slut hos förlaget. Pröva lyckan på Bokbörsen.

Arthur Conan Doyle skrev ju en hel del annat än berättelserna om Sherlock Holmes. Allt från historiska romaner till science fiction. Han var en flitig skribent. Mysteriet i Sasassadalen och andra osannolika och mystiska historier är ett försök att samla några av de många noveller som han har skrivit, men som tidigare inte har getts ut på svenska. Samlingen innehåller sexton berättelser som ger prov på hans berättarskicklighet.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: jag tycker att Conan Doyle är en vassare novellförfattare än romanförfattare. Mysteriet i Sasassadalen kan läggas till bevisbördan för detta påstående. Det svagaste kortet är själva titelnovellen, som handlar om två unga män som letar diamanter i Afrika, men det var också ett av hans tidigaste verk. Den opolerade stilen kan därmed ursäktas.

Annars får läsaren möta en vidd olika berättelser i Mysteriet i Sasassadalen. Thrillerhistorier som är kusliga och suggestiva. Farsartade berättelser. Romantik, dramatik och äventyr blandas i en härlig mix. Långt ifrån allt är fullpoängare, men det finns en hel del trevliga bekantskaper här.

Några guldkorn finns det förstås. Gentleman Joe handlar om en ung man som börjar arbeta på ett kontor och vars vulgära framtoning inte riktigt passar hans mer överklasskollegor, men som sakta vinner dem över. Gentleman Joe är onekligen en speciell karaktär, men han vinner mitt hjärta och historien är riktigt spännande.

Hur man väljer ett spöke utspelar sig på ett slott som ett specerieaffärsbiträde genom sparsamhet lyckats tillskansa sig och nu vill ha ett tillhörande spöke till. Riktigt dråplig och underhållande. Det känns som om Conan Doyle skriver satir på den viktorianska vurmen för det spiritistiska.

I Sanningen om Evangeline låter berättaren oss få veta vad som egentligen hände det där skeppet som råkade driva iväg med en ung kvinna ombord. Kanske en något förutsägbar berättelse, men spännande och medryckande ändå.

En skräckens idyll utspelar sig i en liten fridfull stad som plötsligt skakas av en serie brutala mord. Kanske en av de mest Holmes-liknande novellerna där vi får följa med i ett försök att klara upp de märkliga morden. Spännande och stämningen sitter som en smäck.

I Vår nattlige gäst förflyttas läsaren till en enslig ö i Skottland där en märklig man dyker upp och inte verkar vara allt han förefaller att vara. En klassisk äventyrsberättelse där girigheten får sitt straff.

Mysteriet i Sasassadalen är en novellsamling som bjuder på bredd och spänning. Anbefalles.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.