New York Times By the Book Tag

Jag hittade den här inne hos Vargnatts bokhylla och tyckte den verkade vara kul, så jag passar på att göra den denna måndag när jag ändå är lite för trött för att tänka ut något annat att skriva om.

1. What book is on your nightstand now?

Jag har lite platsbrist just nu så The Graveyard Book av Neil Gaiman har legat där sedan jag läste den. Annars har jag två böcker av Mian Lodalen som ligger där just nu: Smulklubbens skamlösa systrar, som jag har läst i helgen, och Trekant, som jag ska börja läsa härnäst. Även Bårhuset av Douglas Foley ligger där.

2. What was the last truly great book that you read?

Även om det är svårt att bara så en, så får det nästan bli Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri. Det är en bok som jag fortfarande tänker och funderar på.

3. If you could meet any writer – dead or alive – who would it be? And what would you want to know?

Jag tror nog faktiskt jag skulle vilja träffa J. K. Rowling. Överlag skulle jag vilja vet allt arbete hon har lagt ned för att skapa Harry Potter-världen. Det är så detaljerat och genomtänkt, till exempel med vilka språkliga rötter som trollformlerna har. Så jag skulle vilja riktigt nörda ned mig i allt arbete bakom magin med henne och hur hon har kommit på allt.

4. What books might we be surprised to find on your shelves?

Alltså, jag vet inte. Kanske blir ni överraskade att höra att jag har Lilla boken om kristen i tro i bokhyllan? Eller Mangabibeln. Det är de böcker jag själv inte skulle tippa att jag hade.

5. How do you organize your personal library?

På grund av platsbristen är det inte så organiserat, utan jag sätter in böckerna där de får plats. Fast jag försöker ändå sortera dem något sånär i alfabetisk ordning efter författarens efternamn.

6. What book have you always meant to read and haven’t gotten around to yet? Anything you feel embarrased never to have read?

Vilhelm Mobergs Utvandrar-epos är väl en sådan där serie som jag har velat läsa länge, men det har inte blivit av. Ännu. Någon av böckerna ska jag väl hinna med att läsa i sommar.

Jag kan tycka att det är lite pinsamt att jag inte har läst Oranges Aren’t the Only Fruit av Jeanette Winterson, eftersom hon är en av mina favoritförfattare och det är hennes debutroman.

7. Disappointing, overrated, just not good: what book did you feel you were supposed to like but didn’t? Do you remember the last book you put down without finishing?

Askfödd av Sabaa Tahir låter på pappret som om det skulle vara en perfekt bok för mig. Visst gillade jag den, men jag blev inte tokförälskad och tycker nog att den är lite överskattad…

Den senaste boken jag lade åt sidan utan att läsa ut var The Long Hard Road Out of Hell av Marilyn Manson och Neil Strauss. Därtill åkte den faktiskt ut ur bokhyllan.

8. What kinds of stories are you drawn to? Any you stay clear of?

Jag gillar mörka böcker med mycket gråskala i. Gärna uppbyggd som ett pussel så att jag får klura lite medan jag läser.

Jag drar mig nog får hårdkokta böcker. Även böcker som frossar i våld eller böcker där kvinnor framstår som objekt.

9. If you could require the president to read one book, what would it be?

Jag tycker faktiskt i stort sett hela svenska politikerkåren skulle ta och läsa Ett folk utan land av Melina Marchetta för att kanske få lite empati för människor på flykt.

10. What do you plan to read next?

Jag vet inte riktigt. Antingen om jag skulle läsa Kung Caspian och skeppet Gryningen av C. S. Lewis eller låna hem Simma med de drunknade av Lars Mytting och hänga med på Kulturkollo läser.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på New York Times By the Book Tag

 1. Lottens bokblogg skriver:

  Jag är i behov av enkäter så den här lånar jag 🙂
  Oranges are not the only fruit rekommenderas, även om jag tyckte Varför vara lycklig när du kan vara normal är bättre.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag tänker att även om de behandlar samma historia så blir de nog ganska annorlunda, eftersom det ena är fiktion och det andra är mer renodlat non-fiction. Men jag måste verkligen ta och läsa Oranges 🙂

 2. Simma med de drunknade är så bra! 🙂

 3. Freja skriver:

  Jag skulle så gärna vilja träffa Douglas Adams. Mina böcker sorterar jag efter författarnas efternamn, men långt ifrån alla hyllor är färdigsorterade… Och din 9 skriver jag under på!

 4. MissMagic skriver:

  Kul tag och roligt att läsa dina svar 🙂

 5. Jag lånade denna enkät med =)
  Ett folk utan land hade verkligen varit bra läsning, inte bara för politiker utan för alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.