Njals saga

Omslagsbild Njals saga

Författare: Anonym
Originaltitel: Brennu-Njálssaga
Översättare: Ingegerd Fries
Förlag: LäsaBra (1981)
Antal sidor: 351 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Det är okänt vem det var som skrev Njals saga på 1200-talet, men det är en berättelse som utforskar mänskliga problem som vi känner igen även idag – från misslyckade äktenskap till kluvna lojaliteter, från lagens oförmåga att hämma mänskliga passioner till de fruktansvärda konsekvenser när hyggliga män och kvinnor sveps upp i en våldsvåg bortom deras kontroll. Njals saga berättar om en blodsfejd som varar i femtio år och som är, trots skillnad i tid och rum från oss, driven av passioner som vi alla kan känna igen.

Njals saga har stått och samlat damm i min bokhylla i många år. Troligen är den införskaffad på Myrorna under min gymnasietid, men jag har dragit mig för att läsa den. Jag har trott att den ska våra svår och konstig. Istället är den förvånansvärt lättläst och spännande. Åtminstone är den spännande till en början.

Efter ett tag blir nämligen Njals saga tämligen repetitiv. Det sker en oförrätt som måste hämnas genom ett dråp och sedan de rättsliga efterverkningarna av dådet, om det var rättfärdigat eller inte och vilken gäld som ska gällas. Upprepningarna ligger i själva strukturen, troligen för att det ska vara lätt att dra sig till minnes och kunna återberätta muntligt. Intressant och främmande är de många förolämpningar som tydligen anses vara så svåra att man måste döda en människa för dem.

Oftast är jag dock fängslad av Njals saga. Det finns en rytm i hur berättelserna berättas som är lätt att komma in i efter några sidor. Jag sveps upp i Gunnars och Njals liv, och de olika fejder som uppstår. Intressant är hur kvinnorna i berättelserna, även om de inte framstår i särskilt god dager, ofta var pådrivande i fejderna.

Njals saga är ett mestadels spännande historiskt dokument, men kan bli lite upprepande efter ett tag.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Njals saga

  1. Pingback: Månadsrapport: Mars 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.