Författare: Katarina Harrison Lindbergh
Förlag: Historiska Media (2021)
Antal sidor: 167 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!
I Nordiska gudasagor tolkar Katarina Harrison Lindbergh den nordiska mytologin med utgångspunkt i Eddan. De gudar som framträder – Loke, Freja, Oden och Tor, bland andra – framstår både på en och samma gång välbekanta som sig fullständigt olika. Med både en portion humor och ett stråk allvar återberättar hon de nordiska myterna på ett vis som du sällan har sett dem.
Och jag måste erkänna att jag tycker om det nyskapande i Harrison Lindberghs sätt att berätta i Nordiska gudasagor. Det är på en och samma gång troget de ursprungliga källorna, samtidigt som det är uppdaterat för en modern publik. Det handlar om att ifrågasätta manlighetsnormer, men också poängtera att Freja var mer än en vacker kärleksgudinna. Hon var också en krigare. Gudarna får komma fram i sina mångfacetterade gestalter. Loke porträtteras i sin queera aspekt, där han är både far och mor.
Det märks att hon har haft roligt medan hon skrivit Nordiska gudasagor. Och även jag har mycket roligt under läsningen. Det är underhållande humoristiskt, men det finns också ett stråk av allvar i hur kvinnorna skildras och den underliggande kritik som finns där. De framstår mycket mer som egna individer och mer sympatiska än vad de ofta framstår som i källmaterialet.
De ursprungliga nordiska myterna var muntliga berättelser och därmed var de inte huggna i sten. Något Harrison Lindbergh tagit fasta på i Nordiska gudasagor när hon har gett den en ny språkdräkt och i viss mån förändrat handlingsförloppet för att passa en mer modern läsare. Hon grottar ned sig i gudarnas inre känsloliv: deras tankar, känslor, motivation, på ett sätt som inte återfinns i källmaterialet. Därmed blir de mer sympatiska och lättare att förstå för den moderne läsaren.
Nordiska gudasagor är en underhållande omtolkning av de nordiska myterna, återberättad med varsam hand och glimten i ögat.
Andra titlar av författaren som jag har recenserat
Vampyrernas historia (recension)
Pingback: Månadsrapport: Maj 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson