Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

Författare: Sara Bergmark Elfgren
Serie: Stockholmsserien, #1
Förlag: Rabén & Sjögren (2017)
Antal sidor: 578 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Tamar drömmer om att bli skådespelare. Clea är uppvuxen på teatern och filminspelningar. De börjar båda första året på teaterprogrammet på anrika Norra Latin i Stockholm. Trots att de går i samma klass, lever de helt olika liv. Tamar har flyttat till en ny stad utan vänner och familj. Clea har bott i Stockholm i hela sitt liv och har en självklar position på skolan. Men Norra Latin döljer en mörk hemlighet innanför sina praktfulla väggar. En hemlighet som kommer att förändra både Tamars och Clears liv och fläta samman dem.

Direkt efter att jag hade läst ut Grim ville jag kasta mig över Norra Latin. Då var det ju tur för min dåliga impulskontroll att mitt bibliotek hade den inne som ett e-lån. Särskilt med tanke på att det var en bok jag absolut inte kunde lägga ifrån mig. Det hör inte till vanligheterna att jag sträckläser en bok på över 500 sidor på en dag, men det är vad jag gjorde en lördag i januari.

Norra Latin är om möjligt ännu bättre än Grim. Det här är ett Stockholm som är välbekant, men ändå inte. Ett Stockholm där det känns självklart att det ska kunna hända mörka, underliga ting. Även om strukturerna i historierna till viss del liknar varandra, är de olika. Här finns också en vandringslegend, en legend som visar sig ha ett korn av sanning. Men allt som Tamar tror om det som har hänt ställs snart på sin ända och det visar sig att allt övernaturligt inte är av godo.

Men även om jag tycker om det suggestiva i det övernaturliga, och den gotiska övertonen, så måste jag nog säga att styrkan ligger i karaktärerna i Norra Latin. Jag tar direkt till mig både Tamar och Clea, på olika vis. Tamar är någon som liknar mig själv till sättet och intressen. Clea är olik mig, men hennes sårbarhet griper tag i mig. Om Grim handlar om psykisk ohälsa, så handlar den här i mångt och mycket om ohälsosamma relationer och hur sårbar man kan vara i tonåren.

Med Norra Latin befäster Sara Bergmark Elfgren sin plats i mina ögon som en författare att hålla koll på. Samtidigt som jag svor när jag insåg att jag är tvungen att vänta på nästa bok.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra delar i serien

Norra Latin

Grim (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

  1. en bok son väntar oläst i min bokhylla…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.