Nortons filosofiska memoarer av Håkan Nesser

Författare: Håkan Nesser
Illustratör: Karin Hagen
Förlag: Brombergs (2017)
Antal sidor: 90 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Norton Kierkegaard är en Rhodesian Ridgeback och tillika filosof. Han är också en av Sveriges mest beresta hundar. I Central Park har han jagat bollar, i Kensington Gardens har han spanat på tikar, i Stockholm har han tiggt köttbullar och på Gotland har han till och med räddat en kvinna i nöd. Allt under överseende av husse Håkan Nesser. Tillsammans fick de elva år av äventyr och vänskap.

Jag har inte läst något av Håkan Nesser tidigare, men på kort tid har han kommit ut med två böcker som jag blivit riktigt nyfiken på. Den ena är den bok som denna recension ska handla om, nämligen Nortons filosofiska memoarer. En hunds memoarer låter ju helt oemotståndligt. (Den andra är, för den nyfikne, Eugen Kallmans ögon.)

Nortons filosofiska memoarer är en tunn liten bok som är indelad i korta episoder i Nortons liv. Det gör läsandet en aning fragmentariskt, men det är ändå riktigt mysig och charmig läsning. Norton har en underfundigt humoristisk berättarröst som är medryckande. Därtill älskar filosofinörden i mig anspelningarna på olika filosofer som peppras över sidorna.

Karin Hagen har illustrerat Nortons filosofiska memoarer. Bilderna bidrar helt klart till bokens charm och lockar ur sig ett och annat skratt när de skildrar de mest underhållande episoderna.

Ändå är jag nog inte fullt lika såld på Nortons filosofiska memoarer som jag hade väntat mig. Visst att det är charmigt och roligt, men det är något som gör att jag inte riktigt tar den till mig helt och hållet. Kanske blir det lite för kort, lite för episodiskt. Ändå lyckas den förmedla den ömhet och kärlek som finns mellan husse och hund.

Nortons filosofiska memoarer är en småmysig och ofta ganska rolig bok, men kanske inte fullt lika bra som jag hade väntat mig.

Andra bokbloggare om Nortons filosofiska memoarer

Bokparet; romeoandjuliet; Läsvärd eller inte?; Carolina läser; Ugglan och boken

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.