Novellix: Katten & Ön; Mings största kap; Mästerkatten i stövlar; Rufus

Omslagsbild Katten & Ön

Författare: Tove Jansson
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 21 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I Katten får vi möta Sophia som har fått en kattunge. Men trots alla hennes kärleksfulla omsorger, tycks katten vara mer nöjd med att sova i disklådan och jaga utomhus än att vara med henne. Det är en berättelse om det svåra med kärleken, med att älska utan att riktigt kunna acceptera den andras natur. När en katt är så pass mycket vild som denna är blir det svårt när du förväntar dig att få en tamkatts kärlek. Men att få denna villkorslösa kärlek visar sig också vara tråkigt i längden.

Denna korta novell får samsas med Ön, ytterligare en kort novell. Denna handlar också om kärlek, om kärlek till en karg ö vars piskande vindar under höststormarna driver huvudpersonen på flykt. Men samtidigt föds alltid en längtan efter ön så fort hon har lämnat den. Jag hade lite svårare för den här. Min uppmärksamhet ville flyta iväg, trots det vackra språket och stämningen i berättelsen.

Betyg 3: Gillade den.
Omslagsbild Mings största kap

Författare: Patricia Highsmith
Originaltitel: Ming’s Bigget Prey
Översättare: Marianne Gerlund-Ekroth
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 22 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ming och hans matte lever i en kärleksfull tvåsamhet. Något som försvåras när matten träffar en man, en man som är opålitlig och lögnaktig. Ming ser rakt igenom honom och hatar honom. Hatet är ömsesidigt och mannen gör allt för att bli av med katten.

I Mings största kap får vi inta kattens perspektiv i ett triangeldrama fyllt av svartsjuka och hat. Patricia Highsmith har en särskild förmåga att bygga stämningar, vilket gör att man snabbt sugs in i denna novell. Det finns både ett visst mått av humor och hämnd i denna novell, vilket gör det till en fröjd att läsa.

Betyg 4: Gillade den verkligen.
Omslagsbild Mästerkatten i stövlar

Författare: Angela Carter
Originaltitel: Puss-in-Boots
Översättare: Helena Hansson
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 37 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Mästerkatten har en ovanligt vacker sångröst, om han får säga det själv. Det är så han möter sin husbonde, när denne slänger inte bara en utan två stövlar efter honom i uppskattning. Katten är snabb med att ta på sig sina stövlar. Efter det är de som ler och långhalm, och lever livets glada dagar. Men allt förändras när husbonden förälskar sig i en kvinna. I en gift kvinna. Hennes man är dock en riktig knöl. Mästerkatten måste använda all sin list för att knäcka denna nöt.

Mästerkatten i stövlar är min första bekantskap med Angela Carter. Det är grov skröna som är riktigt underhållande. Det blir en del fniss när Carter blandar den klassiska sagan om katten i sina stövlar med den komiska operan Barberaren i Sevilla, för en riktigt speciell liten novell.

Betyg 4: Gillade den verkligen.
Omslagsbild Rufus

Författare: Doris Lessing
Originaltitel: Rufus the Survivor
Översättare: Johan Nilsson
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 32 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

De börjar se den stukade hankatten runt sitt hus och ställer ut vatten åt honom. Men de ska inte ha en katt till. Katten är mager, men vill inte äta utan dricker bara törstigt. Det tyder på njurfel. Sakta nästlar sig katten in i deras liv och han får namnet Rufus. Han är tacksam över sin plats i hushållet och observerar avvaktande. Långsamt börjar han ta mer och mer plats, så mycket plats som Doris Lessings andra katter tillåter, vill säga.

Rufus är en observation över de katter som har funnits i Doris Lessings liv. Vi får möta prins Charlie och El Magnifico, men framförallt den intelligente Rufus. Rufus som insmickrar sig i deras liv och ständigt, snudd på manipulativt, visar sin tacksamhet över taket han numera har tak över sitt huvud. Det är mycket spiken-på-huvudet porträtt av katternas olika personlighet och det märks att en kattälskare har skrivit novellen.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.