Nytillskott i februari 2020

Februari är en sådan månad när det brukar komma hem sjuka mängder böcker till mig, på grund av bokrean. Men i år blir nog bokinflödet större än vanligt. Min morfar har nämligen blivit beviljad plats på äldreboende och vill ha hjälp att tömma huset. Jag har varit uppe några gånger och gjort min dotterdotterliga plikt och därmed plockat åt mig en hel del böcker:

Tre böcker av Pearl S. Buck: Pion; Kom, min älskade och Östanvind, västanvind. Lyckligtvis har jag ju redan läst de två förstnämnda.

Traditionen bjöd att jag gav min mormor Lucy Dillon i julklapp, så de fick flytta tillbaka hem till mig. Och så levde de lyckliga och Ensamma hjärtan och hemlösa hundar hade jag redan i pocket och har läst, men Hundar, hus och hjärtats längtan har jag inte läst.

Tre titlar av Tolkien som jag har läst, men ville ha i bokhyllan: Silmarillon; Ringens värld och Sagor från Midgård. Jag vill minnas att jag tyckte att de här var mycket mer spännande än hans andra böcker.

 • I kroppen min av Kristian Gidlund
 • I kroppen min / Vägsjäl av Kristian Gidlund
 • Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson
 • Little Bee av Chris Cleave
 • Stora små lögner av Liane Moriarty
 • 100 hundar som förändrade världen
 • Älskade hund! av Michele Hanson
 • Allt du behöver veta om hundar av David Alderton (den här fick min mormor av mig en gång i tiden och vi brukade ofta sitta och bläddra i den)
 • Rädd att flyga av Erica Jong
 • Haren med bärnstensögon av Edmund de Waal
 • Och bergen svarade av Khaled Hosseini
 • enligt Maria Magdalena av Marianne Fredriksson

Svenska klassiker en masse:

 • Vinterresa i Norrbotten av Eyvind Johnson
 • Barnens ö av P. C. Jersild
 • Kungens rosor av Moa Martinson
 • Kyrkbröllop av Moa Martinson
 • Mor gifter sig av Moa Martinson
 • Mans kvinna av Vilhelm Moberg
 • Rid i natt! av Vilhelm Moberg
 • Glasfåglarna av Elsie Johansson
 • Mosippan av Elsie Johansson
 • Nancy av Elsie Johansson

Det blev en hel flyttkartong från morfar med hela 31 böcker.

Jag fyller ju också år i februari. Det blev turligt nog inte så mycket böcker i födelsedagspresent, men en del annat smått och gott.

Av pappa fick jag alla fyra säsonger av The Librarians och av min syster fick jag The Complete Black Books.

Syster gav mig också denna snygga:

Nu kan jag stolt visa upp min elevhemstillhörighet (Slytherin) när jag är ute och far.

Av min mamma fick jag detta:

Pandora har släppt en Harry Potter-kollektion, så jag fick armbandet med ett lås format som Kvicken och en Hermione-berlock. Under året kommer jag köpa till fler berlocker så det är inte sista gången ny får se mitt fina armband.

Min morfar gav mig den enda boken:

Brorsan är kung! av Jenny Jägerfeld, blev det. Jag har redan hunnit läsa den.

Trots vetskap om födelsedag, bokrea och flyttresningar, har jag även köpt böcker:

Styr din plog över de dödas ben är den bok av Olga Tokarczuks böcker som jag har varit mest intresserad av att läsa och jag kunde därför inte motstå den när Akademibokhandeln hade den som månadens vänpocket. Den hemliga historien gjorde ett sådant starkt intryck på mig att jag var tvungen att ha ett eget ex, så att jag kan gå tillbaka och bläddra i den.

Sedan är det så att det inte bara är morfar som står i begrepp att flytta. Eller, min syster har redan flyttat. Men hon har gjort en flyttrensning hon med och då hittade det hem en massa saker till mig:

Fyra böcker fick följa med mig hem: Klassiska spökhistorier av Charles Keeping; Den lille lorden av Frances Hodgson Burnett; Kissing av Teiko Sasaki och Shoko Takaku; samt Working on a New Play av Edward W. Cohen.

Mest roffade jag dock åt mig av det hon hade rensat ut bland sina filmer:

 • Outlander, säsong 1, volym 2
 • Maleficent
 • Casanova
 • Step Up
 • 10 orsaker att hata dig
 • X-Men
 • A Walk to Remember
 • Bram Stoker’s Dracula
 • Gravitation

Eftersom Netflix aldrig verkar få tummen ur och lägga upp säsong tre av The Good Place, utnyttjade jag en födelsedagsrabatt och beställde den:

Men nu, vet ni vad? Fortsättning följer. Vi får lov att ta bokrean i eftermiddag.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv, läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.