Nytillskott i november 2020

I november lade vi in en högre växel för att bli klara med att tömma mormor och morfars hus. Det ledde förstås till att det flyttade hem ytterligare böcker till mig. Men nu är vi klara och nycklarna är överlämnade till de nya ägarna, så ett kapitel i mitt liv är avslutat. Det är smärtsamt, sorgligt och samtidigt skönt att inte ha det hängande över sig. Jag bara önskar att man hade sluppit se deras påbörjade renovering, där det känns som om de verkligen förstör min barndom.

Men det blev, som sagt, en hel del böcker från huset:

Ett gäng pocketar: Fullständiga bevis av Elizabeth George; Minnenas labyrint av Elizabeth George; Törnfåglarna av Colleen McCollough; Tim av Colleen McCollough; Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Marquez; I fiendens närvaro av Elizabeth George; Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt av Oliver Sacks; samt En levande själ av P. C. Jersild.

Det blev också en del ny facklitteratur. En del av trädgårdsböckerna plockade mamma ut åt mig för att hon tycker att de var bra:

Mestadels trädgård, men lite annat smått och gott också. De här plockade jag åt mig själv: Allermans bok om kinesisk mat; Förstå din hund av Jan Fennell (låga förväntningar på denna, men ska ge den en chans); samt Suckulenter. De här valde mamma ut åt mig: Sticklingar; 350 krukväxter av Rob Herwig; Perenner av Britta Tingdal; samt IPC Blomsterbok av Leslie Johns och Violet Stevenson. Det är böcker som hon själv har och tycker är bra.

Det blev också lite skönlitteratur:

De missanpassade av Arthur Miller; Trollkarlen från Lublin av Isaac Bashevis Singer; Godset av Issac Bashevis Singer; Babels hus av P. C. Jersild; Inte som andra döttrar av Deborah Spungen (läste den här i tonåren och minns att jag blev väldigt tagen); samt Kusin Rachel av Daphne du Maurier.

Ytterligare skönlitteratur:

Ömhetsbevis av Larry McMurtry; I tvillingarnas tecken av Rosamunde Pilcher; Snäcksamlarna av Rosamunde Pilcher; September av Rosamunde Pilcher; samt Borta med vinden av Margaret Mitchell, som min mormor tydligen älskade.

Kan vi bara ta en stund för att uppskatta hur vacker min mormors utgåva av Borta med vinden är?

Avslutningsvis, två älskade och ytterst slitna exemplar ur Astrid Lindgrens produktion:

Kalle Blomkvist och Rasmus och Bullerbyboken. Älskade av två generationer barn i min familj och ser ut därefter.

Sedan fick jag en present av min mamma:

Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan har jag redan hunnit läsa och tycka mycket om.

När jag satt och klickade hem julklappar, råkade det slinka med en klapp till mig också:

En oväntad jul av Natalie Cox kommer jag, som ni redan vet, läsa nu i december. Har inte läst något av henne tidigare, men jag har vissa förhoppningar om att den ska vara riktigt mysig.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 svar på Nytillskott i november 2020

  1. Wow, Borta med vinden var verkligen otroligt vacker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.