That One Book Tag

Jag hittade den här taggen inne hos Vargnatts bokhylla och tänkte att jag också skulle göra den. Mitt svar är kanske lite förutsägbart, men vi sätter väl igång.

häxan och lejonet

1. Vilken bok fick dig att börja läsa?

Jag vet inte riktigt, men en av de första bokserier som jag verkligen upplevde den stora gnistan med var ju Narnia-böckerna av C. S. Lewis. Och då kanske särskilt Häxan och lejonet, som verkligen är en av de bästa i serien.

2. Hur länge sedan är det du läste boken?

Det här blir ju lite fusk eftersom jag läste om serien i år, så jag läste just Häxan och lejonet i februari i år.

3. Hur upptäckte du boken?

Det var nog genom min mamma, som också älskade Narnia. Hon läste böckerna högt för oss och vi såg tv-serien många gånger. Sedan när jag började läsa själv var det ju självklart att jag plöjde just serien flera gånger.

4. Vad heter huvudkaraktären i boken?

Huvudpersonerna är väl syskonen Pevensie: Peter, Susan, Edmund och Lucy. Kanske att yngsta syskonet Lucy räknas lite mer som huvudkaraktär än de andra.

5. Vad handlar boken om?

Det vet ni väl alla? I alla fall, så evakueras fyra syskon till den engelska landsbygden och får bo hos en äldre professor. Lucy, som är yngst, kryper in i ett klädskåp och upptäcker plötsligt att hon är i en helt annan värld. Hon har kommit till Narnia, där evig vinter råder utan att det någonsin blir jul tack vare den ondskefulla Vita Häxans styre. Men invånarna sätter sin tillit till ett förebud om att två av Adams söner och två av Evas döttrar ska komma till Narnia. Detta ska få landets skapare, Aslan, att återvända och befria dem från häxans våld.

6. Kommer du ihåg minst två bikaraktärer?

Herr Tumnus, givetvis, som alltid varit en favorit. Och så kan vi ju ta professor Kirke. Eller varför inte makarna Bäver?

7. Gillade du boken eller gjorde den dig besviken? (Fick den dig att börja läsa för att den var bra eller var den så dålig att du började leta något bättre?)

Jag älskade böckerna. De var en stor del av min barndom. Vi lekte Narnia konstant, förmodligen på mitt bevåg. (Jag var en liten tyrann.) Nu kommer jag knappt ihåg några detaljer, men jag minns att min bästa vän alltid var Peter. Själv minns jag inte vem jag var, men har fått för mig att det var Susan.

8. Skulle du vilja läsa om den eller har du gjort det?

Jepp, jag har läst om den, som sagt.

9. Har du läst något annat av samma författare?

Nej, faktiskt inte. Men jag känner att jag kanske borde läsa hans science fiction-böcker.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

4 svar på That One Book Tag

  1. MissMagic skriver:

    Kul tag. 🙂 Ska kanske göra den. 🙂 Narnia serien verkar så bra. Kanske något för mig att läsa i jul 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.