Outlander, säsong 4

Kan innehålla spoilers för tidigare säsonger.

Outlander, säsong 4

Skapare: Ronald D. Moore
Skådespelare: Caitriona Balfe, Sam Heughan, Sophie Skelton
Produktionsår: 2018
Säsong: 4
Antal avsnitt: 13
Längd: 710 minuter

Efter att ha sköljts i land vid Georgias kurs, kämpar Claire och Jamie med ett dilemma: hur de ska ta sig tillbaka till Skottland. De har några ädelstenar de kan sälja för att betala sin överfart. När de ger sig i kast med att sälja dem, rör de sig i kretsar som får dem att möta North Carolinas guvernör. Han erbjuder dem mark, i utbyte mot att Jamie hjälper honom i kampen mot reglerarna. Erbjudandet är frestande och de börjar bygga sig ett hem som kommer att kallas Fraser’s Ridge. I Claires nutid har Brianna och Roger upptäckt en fruktansvärd händelse, som får dem att av olika anledningar bege sig tillbaka i tiden för att rädda Jamie och Claire.

Den fjärde säsongen av Outlander börjar oerhört starkt. Den fortsätter sedan i mångt och mycket med denna kraftfulla känslomässighet och djupa relationer mellan karaktärerna. De växer framför tittarens ögon. Kampen för att bygga ett eget hem i den otillgängliga vildmarken är brutalt skildrad, likaså brutaliteten i den tid som de lever i.

Kanske förkroppsligas detta särskilt av den senaste antagonisten att sälla sig till serien: Ed Speelers Stephen Bonnet. Ed Speelers är ett lyckokast vad det gäller casting, då han lyckas förmedla både Bonnets charm och hans fullständiga vedervärdighet. Det är svårt att tänka sig att någon karaktär skulle kunna framstå som mer vedervärdig än Black Jack Randall, men Bonnet är ta mig tusan nära nog att vinna priset.

Trots att det finns en del styrka i denna säsong, som får mig att tycka att det är den bästa hittills, finns det också en hel del svackor. Som alltid finns det en del tendenser att sega ihop sig. Även om Sophie Skelton har skärpt till sig en del sedan de tidigare säsongerna, är inte tiden som fokuseras på Brianna som karaktär den mest intressanta. Hon framstår mest som barnslig och självisk. (Detsamma kan med ärlighetens namn sägas om Richard Rankins Roger, med.)

Men trots en del mindre skavanker, är den fjärde säsongen av Outlander som sådan till sin natur att den sveper läsaren med sig i spänning, ömsinthet och en lagom dos romantik. (Sexscenerna börjar dock kännas en aning överdrivna vid det här laget.)

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.