Over Sea, Under Stone av Susan Cooper

the dark is rising

Författare: Susan Cooper
Serie: The Dark Is Rising, #1
Förlag: Margaret K. McElderry Books (2010)
Antal sidor: 236 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Ingen vet riktigt hur gammelonkel Merry hör ihop med familjen Drew, men på något sätt gör han det. Han har en tendens att komma och gå som han vill, utan att ge någon förklaring. Men alltid hittar han något spännande arkeologiskt fynd. Nu har han bjudit in dem till Cornwall och syskonen Simon, Jane och Barney ser fram emot ett äventyr. Men de får mer än de hade räknat med när de hittar en urgammal text undangömd på vinden i huset där de bor. Texten innehåller ledtrådar till hur de ska hitta den heliga graal, som varit förlorad i århundranden. Det är ett föremål av oerhörd makt, som även är begravd med en livsviktig hemlighet. Syskonen måste ge sig in i en kapplöpning mot mörkrets makter för att hitta den i tid och bevara dess hemlighet till dess att en ny förkämpe dyker upp.

Då har en bok återigen fört mig till Cornwall. Till klippor, små fiskehamnar och ett tidvatten som styr över människornas liv. Där stormar kan dra in utan förvarning och tvinga alla att hålla sig inomhus. Det finns ingen bättre skådeplats för Over Sea, Under Stone. Särskilt inte när det involverar arturianska legender.

Over Sea, Under Stone är inte en actionspäckad bok, även om den är nog så spännande. Fokus ligger på att lösa mysteriet om var helige graal finns gömd genom att klura ut och följa de ledtrådar som har lämnats till eftervärlden. Nu är det så länge sedan jag läste den första gångerna att jag bara har den vagaste hågkomst om turerna, så det blir på sätt och vis som att läsa en ny bok. Jag riktigt sugs in i handlingen och spekulerar kring vad de olika ledtrådarna kan betyda.

Det märks dock att Over Sea, Under Stone har några år på nacken, dels i de lekar som barnen leker som är rasistiska, dels i hur barnen själva skildras. Simon som är äldst är en riktig vildbase och sportig. Kanske inte lika smart som sina syskon. Jane är försiktig, ordentlig och håller alltid koll på pojkarna. Barney är drömmaren som tycker om att läsa och som har ett stort intresse för kung Arthur och hans riddare. Det är karaktärer som en har läst om förut, men som är nog så trevliga för den sakens skull.

En av de saker som har dröjt sig kvar hos mig gällande Susan Coopers författarskap är hennes skildring av ljuset och mörkret. I Over Sea, Under Stone konstateras det rakt ut att det alltid finns lite ljus och lite mörker i alla människor, att någon aldrig är renodlat det ena eller det andra. Således blir mörkrets makter inte monster, utan de ser ut som folk gör mest. Det kan vara den rödkindade, runda bondtösen eller den eleganta överklassmannen. De kan låta sympatiska och vettiga, men det finns alltid något som förråder dem. Ett drag av girighet eller svaghet. Men till skillnad från många andra barnböcker så är inte gott och ont enkelt eller onyanserat.

Over Sea, Under Stone är en lågmäld, atmosfärisk berättelse med ett intensivt driv och som mycket skickligt väver in stoff från legenden om kung Arthur i sin handling. Inte den starkaste delen i serien, men klart skickligt berättad.

betyg4

Andra böcker i serien

Over Sea, Under Stone

The Dark Is Rising (recension)

Greenwitch (recension)

The Grey King (recension)

Silver On the Tree (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Over Sea, Under Stone av Susan Cooper

  1. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2016 - C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: The Dark Is Rising av Susan Cooper - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Greenwitch av Susan Cooper - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: The Grey King av Susan Cooper - C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Silver on the Tree av Susan Cooper - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.