Överenskommelser: Underhållande och engagerande romance (Recension)

ÖverenskommelserÖverenskommelser

Betyg: ☆☆☆
Författare: Simona Ahrnstedt
Förlag: Ponto Pocket (2010)
Antal sidor: 389 sidor

Finns till exempel hos Adlibris eller Bokus.

Beatrice Löwenström och Seth Hammerstaal träffas för första gången på Operan 1880. Seth är en omtalad ungkarl som aldrig har levt efter några regler och Beatrice är en intelligent, beläst kvinna i en tid när detta inte är ett önskat ideal. Detta första möte är inledningen på en omtumlande, komplicerad kärlekshistoria där andras planer för Beatrices framtid inte involverar hennes frihet, lycka eller Seth…

Jag vann Överenskommelser i en tävling och hade inga större förväntningar på den. Ärligt talat trodde jag inte att jag skulle tycka om den. Men snabbt charmas jag av den envisa Beatrice, i mindre mån av Seth, men charmad blir jag av honom ändå. Mina tidigare erfarenheter av romance har inte involverat karaktärer som känns så levande, så tillgängliga, som dessa två gör.

Snabbt blir jag medryckt i händelseförloppet. När jag tycker om något brukar jag ibland prata med karaktärer högt. Jag kallar Merlin och Arthur konstant för idioter när jag tittar på den tv-serien. När jag läser Överenskommelser, kallar jag Seth för jubelidiot mer än en gång. Han har ju träffat Beatrice, förälskat sig i henne, då tycker jag att han kanske inte skulle dra sådana förhastade slutsatser. Ett annat vanligt förekommande är ett mellan sammanbitna tänder: ”Det heter kommunikation. Ni är vuxna människor – prata med varandra!” Än en gång blir det tydligt att om du inte pratar med din partner, utan bara drar slutsatser, så blir det otroligt fel.

Hela tiden genom första halvan sitter jag och väntar på att någon ska hjälpa Beatrice. Att hon inte ska behöva gifta sig med greven. Jag kunde inte sluta läsa då, utan hängde på orden. Misshandlare brukar isolera sina offer och hennes ensamhet och hjälplöshet är hjärtskärande genom hela den delen av historien.

Det lustiga är att ingen som har rekommenderat Överenskommelser till mig har nämnt något om det fruktansvärda våld mot kvinnor som finns i boken. Jag är inte lätt att trigga. Men Edvards and grevens nonchalanta grymhet fick mig att må illa. Kvinnor betyder inget för dessa män och det är fruktansvärt övertygande porträtterat.

Fullständigt orelaterat till ovanstående stycke, så blir det ibland skratt från min sida. Jag tror inte det har varit författarens avsikt när jag har börjat skratta, men jag kan inte hjälpa det. ”Viril manlighet” låter lite som tautologi. När det hettar till för första gången mellan Seth och Beatrice, slungas jag ut ur stämningen av att Beatrice inte vet vad hennes vagina heter. För mig känns det osannolikt att om hon har fått röra sig så fritt i sitt liv, att hon inte någon gång skulle ha råkat komma över en anatomibok.

Jag älskar Ahrnstedts beskrivningar. De är detaljerade utan att stanna upp tempot och tillåter ändå läsarens fantasi att verka. Överlag tycker jag att språket flyter på bra, då det aldrig känns som om tempot stagnerar. Som läsupplevelse är det medryckande och lätt att försjunka ned i artonhundratalets Sverige.

I stort sett genom hela boken är den värd 4 stjärnor på grund av upplevelsen. Det som förtog nöjet för mig med boken kom fram emot slutet, med ett par utväxlingar mellan Beatrice och Seth:

”[…] jag har inte minsta avsikt att göra något mot din vilja.”

”Inte?”

”Men vi ska gifta oss.”

”Vi ska inte göra något du inte vill”, […] ”Men vi ska älska.”

Efter allt det hemska hon har varit med om, låter det inte riktigt som om han ger henne ett val. Han säger att hon inte behöver i ena andetaget och i nästa att de ska, punkt slut. Jag tror inte på allvar att Seth skulle tvinga henne, men jag tycker att dessa formuleringar är problematiska. Det är en riktigt läskig formulering.

Jag tycker att Överenskommelser på det stora hela var en väldigt trevlig läsupplevelse, vilket speglas av att den får ett betyg på 3 stjärnor.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Överenskommelser: Underhållande och engagerande romance (Recension)

  1. Pingback: Från A till Ö: Bokstaven Ö |C.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Lästa i oktober 2012 |C.R.M. Nilsson

  3. Melanie skriver:

    Jag fick båda hennes böcker av Simona och älskade båda två. Jag har aldrig varit så förtjust i liknande böcker tidigare men uppskattade verkligen Överenskommelser och Betvingade =)

  4. Pingback: Topp Tio Tisdag: Böckerna på vårens TBR-lista - C.R.M. Nilsson

  5. Pingback: Betvingade: Lekande lätt att läsa - C.R.M. Nilsson

  6. Pingback: Simona Ahrnstedt – Överenskommelser | Books ABC

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.