Pandora av Anne Rice

Pandora av Anne Rice

Författare: Anne Rice
Serie: New Tales of the Vampires, #1
Förlag: Ballantine Books (1998)
Antal sidor: 344 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

På ett kafé i Paris möter David Talbot den gåtfulla Pandora. Tvåtusen år gammal, är hon ett av Milleniets barn och den första vampyren som skapades av Marius. Han ber henne berätta sitt livs historia för honom. Motvilligt går hon honom till mötes, men snart skriver hon allt ivrigare ned sina minnen. Hennes början som dotter till en senator i Rom. Hur fadern blir förrådd av hennes egen bror och familjen utplånad. Pandora tvingas fly från sitt fädernesland, till Antiokia, och blir där en annan. Under mystiska omständigheter möter hon på nytt Marius, som hon lärde känna som tonåring. Han är märkligt oförändrad och hon lär snart känna hans hemligheter.

Det som skiljer serien New Tales of the Vampires från Anne Rice större ramverk Vampyrkrönikan, är det att böckerna uppehåller sig vid vampyrernas dödliga liv. Försvinnande lite tid dröjer sig vid deras liv som vampyrer. Pandora är inget undantag. Här får läsaren möta Anne Rice vackra, sensuella och ibland lite överdrivna prosa i en storslagen historiska roman. Det är lätt att bara avvisa Rice som en vampyrförfattare, men hennes förmåga att skriva om och levandegöra historia är avsevärd.

Pandora är också ett ovanligt lyckat kvinnoporträtt, för att komma ur denna författares penna. Medan Rice med stor kompetens tecknar själfulla porträtt av sina manliga karaktärer, har hon ofta kämpat med sina kvinnliga gestalter. Men Pandora framstår här som dynamisk och kraftfull i sin egen rätt. Kanske beror det på den tidsålder hon levde i, en tidsålder där kvinnan var oväntat självständig.

Med en huvudperson som fascinerar, är det lätt att svepas med in i denna roman. Till Rom, till Antiokia, till den mystiska kulten kring Isis. En kult som Rice skickligt inlemmar i sin egen mytologi kring de två urvampyrerna. Det är spännande och fängslande, även om handlingen stundtals blir spretig. Trots detta är boken svår att lägga ifrån sig. Det känns som om läsaren vandrar sida vid sida med Pandora och Marius genom tiden.

Pandora är ett ovanligt lyckat kvinnoporträtt från denna författare och trots sin något spretiga handling, går det knappt att lägga ifrån sig boken.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

Pandora

Vittorio the Vampire (recension)

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.