Pray Away

Poster för dokumentären Pray Away

Regissör: Kristine Stolakis
Produktionsår: 2021
Längd: 101 minuter

Exodus International var en av de stora förespråkarna för omvändelseterapi under flera år. Deras tolkning av omvändelseterapi var att man genom böner och beteendemodifikation skulle kunna gå från att vara homosexuell till att bli heterosexuell. I dokumentären Pray Away får vi höra vittnesmål från ledare inom Exodus om den skada och det lidande de har orsakat. Samtidigt försöker en överlevare söker helande och acceptans efter ett decennium av trauma.

Netflix har släppt flera riktigt bra dokumentärer. Pray Away är en av de senaste. Med en nyanserad blick skildrar den hur det kom sig att Exodus uppstod, vad det var som lockade människor till att bli aktiva inom rörelsen och den känsla av gemenskap som höll människor kvar även när de kände allt större skam över att de inte kunde förändras på det sätt som organisationen krävde av dem.

Pray Away är svår att se. Det är en fruktansvärt bra dokumentär. Den målar inte upp någon som ett monster, utan skildrar ett stort mänskligt lidande som uppstått på grund av internaliserad homofobi. Många gånger har de framstående ledarna i Exodus själva vara homosexuella, själva trott att de har kunnat ändra sig och när de börjar inse att de inte kan det, har de anklagat sig själva. Många gånger har de fått nästan PTSD-liknande symtom av sitt försök att upprätthålla fasaden. Många gånger kämpar de nu för att visa att omvändelseterapi inte fungerar, att det bara orsakar lidande.

För även om Exodus numera är nedlagt, så visar Pray Away att andra rörelser har poppat upp i dess ställe. Mest illa berörd blir jag av en person som levt som transkvinna, ett hårt liv av prostitution och droger, som nu är en av de mest ivriga förespråkarna för omvändelseterapi. Att denna person numera är man och fri från ”demonen”, eller vad han nu skulle kalla det, som fick honom att tro att han var kvinna.

Pray Away är en oerhört viktig och välgjord dokumentär, som jag verkligen rekommenderar er att se.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.