Pride 5x: Made of Stars

Detta är en serie med inlägg på HBTQ-tema som kommer att publiceras under Pride-veckan. Jag gjorde något liknande 2014 under banderollen Pride 6x, men eftersom jag har helgledigt numera så blir det bara fem inlägg denna gång. Därtill tänkte jag fokusera på specifika boktips.

made of stars

Näst ut är ungdomsboken Made of Stars av Kelley York. Huvudpersonen är halvsyskonen Hunter och Ashlin, som står varenda ovanligt nära eftersom de tillbringar varje sommar tillsammans hemma hos sin gemensamma pappa. Men nu ska de spendera en vinter där och räknar med att det ska vara som det brukar under somrarna. En av anledningarna till somrarnas magi är Chance, som alltid lyckas skapa episka äventyr. Men det visar sig att han bär på hemligheter. Med alla fantastiska lögner som han har vävt kan inte syskonen lita på ett enda ord han säger, inte ens när de försöker rädda livet på pojken som de båda älskar.

Made of Stars är bitvis fruktansvärt förutsägbar, men det är också ett knep för att lura läsaren in i en falsk känsla av trygghet. Sedan kommer upplösningen, sveper en med sig med sin olidliga spänning och slutet golvar en. Det är en bok som lämnar en klump i magen efter sig.

Det är också en varm skildring av vänskap mellan de tre vännerna, men även en fint mejslad kärlekshistoria. Trots att både Ashlin och Hunter är förälskade i Chance uppstår ingen dramatisk, överspänd rivalitet mellan syskonen, utan Ashlin verkar glädjas åt Chance och Hunters spirande förhållande. Det börjar fumlande och osäkert. Något faller till sist på plats när de får vad de har längtat efter utan att ana det. Det finns så många spänningar och känslor mellan dem att jag blir alldeles snurrig. Språkligt är kanske York inte någon mästare, men hon lyckas till stor del förmedla karaktärernas känsloliv på ett sätt som känns i kroppen på läsaren.

Det här är en bok som inte handlar om etiketter, utan om att det viktigaste som finns är vad du känner för en annan människa.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Pride 5x: Made of Stars

  1. Sandra skriver:

    Sjukt fint omslag 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.