Pride 5x: Beautiful Music for Ugly Children

Detta är en serie med inlägg på HBTQ-tema som kommer att publiceras under Pride-veckan. Jag gjorde något liknande 2014 under banderollen Pride 6x, men eftersom jag har helgledigt numera så blir det bara fem inlägg denna gång. Därtill tänkte jag fokusera på specifika boktips.

beautiful music for ugly children

Beautiful Music For Ugly Children Kirstin Crohn-Mills handlar om Gabe, en musikfrälst tonårskille som är inne på sluttampen på high school. Efter det kan livet verkligen börja. Alla tror nämligen att Gabe egentligen är Elizabeth och hans föräldrar tycker att han är galen. Men ett gig som radio-DJ på en lokalstation kan ge honom chansen att visa upp sitt rätta jag för omvärlden och även ge honom möjlighet att leva ut sitt liv till fullo.

En stor del av den här boken behandlar komma ut-processen och de olika reaktioner som kan uppstå. Allt från Gabes föräldrar som verkligen inte förstår något till totalt acceptans. Därtill så skildrar den på ett intensivt och mycket otäckt sätt hur transfobisk världen fortfarande är. Den inledande känslan är att det är en ganska typisk HBTQ-bok.

Samtidigt är det så mycket mer än så. Gabe är den ultimata musiknörden och jag ska inte låtsas att jag förstår alla musikreferenser. En del susar rätt över skallen på mig. Men det är härligt och charmigt att läsa om en karaktär som har snöat in så fullständigt på ett visst ämne. Att Gabe är en sådan levande karaktär gjorde att jag ständigt ville återvända till boken för att få veta hur det skulle gå för honom.

Boken innehåller också fint tecknade relationer mellan de olika karaktärerna. Bäst är kanske vänskapen mellan John och Gabe, en av de finaste generationsöverskridande relationer som jag har läst om. De förenas av kärleken till musiken och total acceptans.

Beautiful Music For Ugly Children är en bok som på det stora hela handlar om att hitta hem, att landa i sig själv, att kunna få vara den en är innerst inne.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Pride 5x: Beautiful Music for Ugly Children

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.