Pride 6x: Jeanette Winterson

Pride 6x är en serie inlägg där böcker och dylikt med HBTQ-tema ställs i fokus, sex inlägg – sex dagar i rad under Prideveckan.

Jeanette_Winterson_02

Fotograf: Mariusz Kubik. Bildkälla: Wikipedia.

Jeanette Winterson är en brittisk författare som föddes i Manchester i 1960. Hon adopterades av ett djupt religiöst par och flyttade hemifrån som sextonåring efter att ha kommit underfund med att hon var lesbisk. I de flesta av Wintersons böcker förekommer någon form av lesbisk relation eller könsöverskridande identitet.

Dessa inlägg ska egentligen främst fokusera på det som jag har läst, men det känns dumt att inte nämna Wintersons debutroman Oranges Aren’t the Only Fruit som kom ut 1985. Boken hämtade stor inspiration från Wintersons egna liv och 2012 (2011 på engelska) följde hon upp med en non-fiction version: Varför vara lycklig när du kan vara normal? I denna självbiografiska bok berättar hon om hur det var att växa upp i en strängt religiös familj med en tyrann till mor och hur det vara att komma till rätta med sin identitet som lesbisk.

Den första boken jag läste av Jeanette Winterson var Powerbook, som gavs ut på svenska år 2001. Det är en märklig berättelse om Ali som säljer berättelser där den som beställer berättelsen kan få bli en del av den som sig själv, men måste ta risken att när den lämnar den så är det som någon annan. Allt är möjligt, men det finns ett pris att betala för det.

En annan favorit är Vintergatan går igenom magen, som på engelska heter Gut Symmetries. I den blandas fysik med filosofi och tidslinjer korsar varandra som de ofta gör i Wintersons böcker. En berömd fysiker har en affär med en yngre kvinna. När hans författarhustru får kännedom om affären, träffar hon kvinnan och blir själv förälskad. De ska alla träffas på en båt och reda ut relationen, men det är bara fysikerna och hans hustru som dyker upp.

Konst & Lögner utspelar sig i ett framtida London och dess tre huvudpersoner är Händel, Picasso och Sapfo. De flyr alla tre staden och råkar befinna sig på samma tåg. De dras till varandra av en märklig kraft. Det är en av mina favoritberättelser av Winterson på grund av att det är en berättelse inom en berättelse.

Fyrväktaren handlar om en ung flicka, Silver, som föddes genom ett slumpmässig möte mellan hennes mamma och en strandad sjöman. Efter mammans död bestäms det att hon ska bo hos den blinde fyrväktaren Pew, som berättar historier för henne.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.