Ramona Blue av Julie Murphy

Omslagsbild Ramona Blue av Julie Murphy

Författare: Julie Murphy
Förlag: Balzer + Bray (2017)
Antal sidor: 408 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ända sedan orkanen Katrina förstörde deras hem, har det varit Ramona och hennes familj mot världen. Hon är ovanligt lång för att vara tjej och har blått hår som gör det omöjligt att ta miste på henne. Med bestämdhet vet hon att hon gillar tjejer och att hon är våldsamt hängiven sin familj. För att hjälpa deras dåliga ekonomi jonglerar hon skola och två extrajobb. Nu när hennes syster Hattie är gravid krävs det än mer av henne. När barndomsvännen Freddie återvänder till Eulogy, Mississippi, är han en välkommen distraktion. Han tar med henne in i simningens fantastiska värld, och ju mer hennes passion för simningen växer desto mer förändras hennes känslor för Freddie också. Det får henne att ifrågasätta sin sexualitet, men också sin starka åsikt att hon måste stanna kvar i Eulogy. Kanske kan hennes liv och sexualitet vara mer flytande än hon tror.

För några år sedan läste jag Julie Murphys Dumplin’ och blev förälskad. Jag skulle inte påstå att jag blir lika förälskad i Ramona Blue, men jag tycker det är en fin bok om att hitta sig själv. Ramona har alltid varit säker på att hon är lesbisk, så när hon börjar känna attraktion för en kille bringar det henne ur balans. Men ju mer hennes känslor växer för Freddie, desto mer inser hon att sexualitet inte behöver vara svart och vitt, utan att det kan få finnas lite gråzoner. Jag tycker om hur Murphy inte tvingar Ramona att sätta ett namn på sin sexualitet, utan att hon får finnas lite som hon är. Om det innebär att hon är bi- eller pansexuell spelar ingen roll.

Även om Ramona Blue är en bok om ifrågasättandet av sin sexualitet och en kärlekshistoria, så handlar det även om svåra saker. Ramonas familj lever i en trailer, med en mycket ansträngd ekonomi. En ekonomi som Ramona tar stort ansvar för. Hon tror sig vara fast i Eulogy för alltid, dömd att ta hand om sin syster Hattie eftersom hennes kille är en odugling. Det är inte lönt att drömma om college eller simning, därför att det inte är något för tjejer som henne. Det är en bok om fattigdom och hur det påverkar hela livet.

Ramona Blue är en stark bok om att växa upp, om att finna sig själv, att våga ta språnget.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra böcker jag har recenserat av författaren

Dumplin’ (recension)

Ramona Blue

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Ramona Blue av Julie Murphy

  1. Pingback: Månadsrapport: Januari 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.